Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

«Ті спогади, то серця вічний біль»

15/02/2017

         15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Саме цього дня українці вшановують пам'ять загиблих в боях у Афганістані, на Кубі, у Лівані та інших країнах. 

Сьогодні у Первомайському районі проживають 74 учасники бойових дій в Афганістані, працюють на благо нашого суспільства у різних галузях господарства, у сфері місцевого самоврядування, освіті. Частина ветеранів вже пенсіонери, але приймають активну участь у громадському житті району.

Ось і цього лютневого дня делегація воїнів-інтернаціоналістів та представників райдержадміністрації взяла участь в урочистому мітингу у місті Первомайську. Саме біля Свято-Варваринського храму щороку збираються бойові побратими та близькі загиблих аби вшанувати солдатів та офіцерів, які з честю виконували свій службовий обов’язок в горах Афганістану.

Присутні поклали квіти до Пам’ятника Слави загиблим землякам, взяли участь у молебені за загиблими у військових конфліктах та вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання.

З метою вшанування учасників бойових дій на території інших держав і річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан, в загальноосвітніх навчальних закладах Первомайського району проведено загальношкільні лінійки, тематичні експозиції матеріалів, лінійки пам’яті, уроки толерантності: «Героїчний подвиг земляків», «Ти – вічний біль, Афганістан», «Фронтовими дорогами односельців», «Афганська війна: 1979-1989».

В навчальних закладах району проведено уроки-реквієми «Сини, синочки твої, Україно».

На базі Степківської ЗОШ І-ІІІ ст., Станіславчицької ЗОШ І-ІІ ст., Підгороднянської ЗОШ І-ІІІ ст. організовано тематичні виставки мемуарної та історичної літератури.

Вихованцям Кінецьпільської ЗОШ І-ІІІ ст., Довгопристанської ЗОШ І-ІІІ ст., Грушівської ЗОШ І-ІІ ст. продемонстровано документальні та художні фільми, присвячені війні в Афганістані: «Сучасна зброя», «Груз-200».

 

Також проведено конкурси та виставки дитячих малюнків: «Тільки тим історія належить, хто за неї бореться й живе», «Трагедія і подвиг афганської війни», «Їх долі обпалені війною», «Що таке інтернаціональний обов’язок».

              В бібліотечних закладах   організовані:  «Жива бібліотека» «Війну любов здолає» Синюхинобрідська бібліотека – філія; інформаційна бесіда «AFGAN – чужа війна» Кумарівська бібліотека – філія; бесіда «День вшанування учасників бойових дій на території  інших держав» Лисогірська 1, Лисогірська 2, Степківська бібліотеки  – філії; книжкові   викладки  «Крізь   пекло  Афганської  війни» Зеленокошарська  бібліотека – філія; «Вогненні дороги мирного часу: Афганістан» Станіславчиська    бібліотека – філія; тематичні полиці  «Загинув ти в Афгані, син, української землі» Кримківська бібліотека – філія;  «Афганська війна – як це було» районна бібліотека для дітей; «Афганістан-спогади та роздуми»   Кам’яномостівська 1 бібліотека – філія;  історична година «Час і досі не загоїв рани»  Зорянівська   бібліотека – філія;    бесіда-спогад «Вогненним полум’я афганської війни обпалені, охрещені навіки» Кам’янобалківська   бібліотека – філія;  година- зустріч «Були ми там, куди нас кликав час» Полтавська бібліотека – філія;  бібліомікс «Афганістан далекий і чужий, у кожній пам’яті живий…» Підгороднянська  бібліотека – філія;  година – реквієм «Афган в душі моїй» Чаусівська 2; патріотично – інформаційна хвилина «Афган – осколки пам’яті» центральна районна бібліотека. 

Всі новини →