Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

На часі енергозбереження та енергоефективність

16/02/2017

                    Українська  спілка  промисловців і підприємців України (УСПП)  звернулася до керівництва  Миколаївської області  з пропозицією підтримки і активізації реалізації державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2017 роки в частині реалізації енергоефективних заходів у житловому фонді.

     Активна діяльність бізнесової громади в напрямку енергоефективності та енергозбереження є дуже актуальною.

     Через обмеженість енергетичного ресурсу,  нам потрібні альтернативні проекти, а людей необхідно навчити активно впроваджувати їх в своє життя.    Умови євроінтеграції також  вимагають від нас економічних та екологічних підходів до енергетичних проблем. 

     Спеціалісти УСПП  запланували  проведення в лютому 2017 року виїзних семінарів  в Миколаївській області щодо роз’яснення механізмів залучення державних коштів на заходи з енергоефективності в житловому фонді згідно постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2011 № 1056 "Деякі питання використання коштів у сфері енергоефективності та енергозбереження".

    В рамках   цього проекту  16 лютого 2017 року у спільному міськрайонному  семінарі взяли  участь  представники  сільських, селищних   рад  Первомайського району,  голови  ОСББ, будинкових комітетів багатоквартирних житлових будинків міста Первомайська, керівники  житлово-експлуатаційних організацій, управляючих компаній  міста та району. На семінар завітали  представники Первомайської райдержадміністрації Сергій Сосіновський,  Інна Ткач та Тетяна Мартиненко. Привітав учасників семінару  перший заступник міського голови  Олександр  Кукуруза , який здійснює  ряд повноважень, зокрема,  у сфері житлового-комунального господарства

    Представник  Української  спілки  промисловців і підприємців  України, керівник програми з термомодернізації будівель та споруд комісії з розвитку енергетики та енергозбереження Костянтин Єремчук  на конкретних прикладах  довів  учасникам семінару  необхідність  впровадження енергозбереження шляхом  використання   енергоефективого обладнання та  сучасних матеріалів.

    Наразі держава   стимулює  населення, яке не просто розуміє проблему енергозбереження, а намагається втілити його в життя  шляхом  багатьох програм:  кредитна програма "Тепла оселя" від Укргазбанку для фізичних осіб, кредитування ОСББ та ЖБК від Укргазбанку в рамках Державної програми підтримки енергоефективних проектів, кредитна програма "Ощадний дім" від Ощадбанку для ОСББ та ЖБК, кредитна програма "Ощадний дім" від Ощадбанку для населення.

    На місцевому рівні розроблені Програми  підтримки ОСББ,  на підставі яких  відшкодовуються затрати   проектів з енергозбереження.

    На семінарі йшла мова про  відкриту в Україні  Програму  Європейського банку реконструкції та розвитку з підтримки енергоефективної модернізації житла «IQ energy», на яку ЄБРР виділив  75 млн. євро. Ця ініціатива стала  додатковим джерелом фінансування енергоефективних заходів для наших співвітчизників. Проект   ЄБРР передбачає, що позичальникам, фізичним особам, які беруть участь у програмі та дотримуються її критеріїв, буде компенсовано від 15% до 20%, а ОСББ – від 25% до 35% загальної суми інвестицій у рекомендовані технології та матеріали. Кредити надаватимуться на реалізацію широкого спектру заходів з енергоефективності, зокрема, термоізоляцію стін, дахів та підлоги перших поверхів; встановлення сучасних енергоефективних вікон, котлів на біомасі; модернізацію систем теплопостачання; встановлення сонячних систем опалення тощо. Також у рамках програми «IQ energy» буде надаватися технічна допомога проектам для багатоповерхових будинків.

«Програма показала, що в Україні займатися енергоефективними проектами реально та вигідно»,-  акцентував Костянтин Єремчук

    Перед присутніми виступили  представники АБ «Украгазбанку» та АТ «Ощадбанку», які є учасниками програми держенергоефективності.

  Також присутні поділилися власним  досвідом  вже впроваджених проектів з енергозбереження. Голова ОСББ «Центр» міста Первомайська В.Бібик, розповів якими зусиллями були поставлені 4-х камерні вікна в під’їздах, герметичні двері та енергозберігаючі лампи  задля збереження тепла в квартирах. Розповів і про невдалу спробу взяти кредит в АТ «Ощадбанку». Присутні  побажали  власними очима побачити ці новації, щоб і в своїх ОСББ впровадити такі заходи.

    Шкода, що не всі запрошені взяли участь в семінарі. Щоб економити енергоресурси  країни, по- господарськи дбати про  тепло в оселях та економити власні заощадження,  варто було  б  дізнатися про заходи енергоефективності, які вже впроваджуються на  теренах держави.

 

Відділ містобудування, архітектури, ЖКГ,

розвитку інфраструктури та з питань

надзвичайних ситуацій Первомайської РДА

Всі новини →