Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

В облдержадміністрації обговорили стан реалізації реформи з децентралізації в Миколаївській області

15/03/2017

       У вівторок в облдержадміністрації відбулась зустріч заступника голови Миколаївської ОДА Олександра Кушніра, за участі керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, з делегацією Організації економічного співробітництва та розвитку в рамках проекту ОЕСР «Підтримка децентралізації в Україні». Даний проект фінансується Європейським союзом і направлений на надання допомоги українській владі в процесі реалізації реформи з децентралізації та зміцнення інститутів державного управління на національному та регіональному рівнях.

Представники іноземної делегації цікавилися позитивними досягненнями та проблемними моментами з якими Миколаївщина стикнулась в ході реформи децентралізації.

Як відзначив Олександр Кушнір, саме цього року в Миколаївській області особливо активно проходять процеси децентралізації. Так, завдяки проведеній роботі з 1 січня цього року на Миколаївщині функціонує 19 об’єднаних територіальних громад, тоді як в минулому році було утворено лише одну таку громаду. При цьому в поточному році ця громада дооб’єдналася з рядом інших населених пунктів, що на думку Олександра Кушніра, є одним з показників ефективності процесу децентралізації на Миколаївщині. Крім того, заступник голови облдержадміністрації звернув увагу іноземних гостей на те, що вжиті урядом України заходи щодо децентралізації надали громадам значний фінансовий ресурс:

«За останні два місяці дохідна частина деяких громад Миколаївської області зросла приблизно у 8-10 разів», - заявив Олександр Кушнір.

Що стосується проблем та викликів, то за словами Олександра Кушніра, перш за все це брак досвіду роботи об’єднаних територіальних громад, про що неодноразово наголошував голова облдержадміністрації Олексій Савченко. Це, в свою чергу,  не дає громадам змогу вірно оцінити всі свої можливості, в результаті чого виникає нездатність в повній мірі скористатися всіма перевагами децентралізації. Крім того, об’єднанні територіальні громади постали перед необхідністю виконувати функції влади, які раніше належали до функцій районних державних адміністрацій, і в цьому напрямку їм також бракує досвіду.

«Обласна влада здійснює заходи для надання допомоги громадам області. Адже це тверда і визначальна позиція очільника області Олексія Савченка щодо курсу розвитку місцевого самоврядування. Наприклад, з початку року ми регулярно, майже кожні два тижні, проводимо навчальні семінари для представників об’єднаних громад – їм роз’яснюються всі можливі шляхи вирішення тих проблем, з якими вони стикаються в своїй роботі», - сказав Олександр Кушнір.

Закордонні експерти, в свою чергу, відзначили успіхи Миколаївщини як однієї з передових областей, які активно долучилися до процесу децентралізації в Україні.  

За результатами зустрічі представники ОЕСР підготують аналітичний звіт, який буде містити інформацію про позитивні і проблемні моменти, з якими Україна зіткнулася в ході децентралізації влади, а також експертні рекомендації щодо подальшого процесу реформування. Звіт буде представлений на міжнародній конференції, яка відбудеться в Києві навесні 2018 року.

Також зазначимо, що в середу, 15 лютого, в Миколаєві в рамках проекту «Підтримка децентралізації в Україні», для представників влади та об’єднаних територіальних громад відбудеться семінар-навчання на тему «Підтримка децентралізації в Україні: зміцнення партнерства на регіональному й місцевому рівнях».

mk.gov.ua

Всі новини →