Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Людина живе доти, доки її пам’ятають. Про музей у Лисогірській школі

18/09/2018

Це – не просто музей історії школи. Це музей Дитинства, Шкільної Юності, музей Спогадів про найщасливіші шкільні роки, музей Зустрічі різних поколінь учнів, яким пощастило навчатися саме в Лисогірській ЗОШ І-Ш ст.№1.

Музей при школі є осередком освіти і виховання, який сприяє формуванню у молодого покоління національної свідомості, любові до рідної землі, свого народу, сприяє відродженню історичної педагогічної спадщини, забезпечує духовну єдність педагогічних поколінь Лисогірської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, що долучає підростаюче покоління до історії (не лише до її споглядання, а й до дослідження). Офіційне рішення про створення музею було затверджене на педраді 2015 року, хоча робота розпочалася значно раніше.

Пошукова робота почалася з дослідження невідомих сторінок історії школи, збір матеріалів: записи спогадів учителів – пенсіонерів, які працювали у нашій школі, інформації про всіх директорів, завучів, про історію шкільної бібліотеки; збір матеріалів про випускників школи, які отримали золоті й срібні медалі, тих, що обрали в подальшому вчительську долю, які стали шановними людьми села, району, області, країни; фотоматеріалів про першокласників та випускників різних років, починаючи з 1952 року і до сьогодення; робота з архівними документами (книгами наказів, класними журналами); збір і оформлення матеріалів про нинішніх учнів, які мають високий рівень знань, є учасниками та призерами районних, обласних олімпіад.

Робота по створенню музею закипіла відразу в усіх напрямках. Здобута інформація, матеріали оброблялися, систематизувалися у своєрідному «штабі» – кабінеті директора і завучів. До пошуку були залучені вчителі, школярі, їхні батьки, рідні, знайомі. Фотографії передавалися, пересилалися з багатьох куточків України.

Зараз у музеї є такі експозиційні розділи:

 

Історична довідка.

Гімн школи.

Школа сьогодні.

Директори – капітани шкільного корабля.

Учитель, перед іменем твоїм…

Золоті сторінки історії школи.

Цікаві миттєвості життя школи.

Імена випускників на скрижалях історії.

Творці шкільного сьогодення.

Велика єдина шкільна ми родина, залишимось тут назавжди.

Одвічний подвиг земляків…

Жваву цікавість у відвідувачів викликають перші дві вітрини, бо вже експонатами стала радянська атрибутика; зібране шкільне приладдя минулого: глобус, чорнильниця з перами, пенал, ручки, олівці, рахівниця, готовальня, логарифмічні лінійки, обкладинки для зошитів, зошити. Учні з цікавістю роздивляються, порівнюють, навіть, не всі речі розпізнають, на що вони потрібні. Виставлені оригінальні експонати: атестати зрілості, грамоти, дипломи, свідоцтва, похвальні листи, перевідне посвідчення, картки про успішність, табелі успішності, газети.

Багато цікавого можна дізнатися з фотографій, вміщених у альбоми.

На базі шкільного музею проводяться цікаві класні години, заочні подорожі, що, у свою чергу, сприяє патріотичному вихованню підростаючого покоління, адже пам’ять не має строку давності. Кожен експонат музею, експозиції випромінюють повагу до вчительської праці, любов і вдячність учнів своїм наставникам.

Часто заходять колишні випускники, щоб хоч на хвилинку полинути у дитинство, згадати рідні обличчя вчителів, однокласників, пом’янути тих, кого немає вже з нами, але продовжують жити в думах вдячних учнів. І поповнюється новостворений музей новими експонатами, цікавими фактами, а інколи – поетичними рядками про школу.

Недаремно говорять: «Людина живе доти, доки її пам’ятають». Щоб незгасною була пам’ять, ми кожного року поповнюємо екскурсію музею новими й новими матеріалами, залучаючи до цієї роботи якомога більше учнів,

щоб кожен міг доторкнутися серцем і душею до історії.

Виховний компонент музею школи не може бути вичерпаним, адже експозиції постійно поповнюються. Музей школи крокує в ногу з життям, відчуває ритм часу, відгукується на все нове, намагається зберігати актуальність і творчий підхід до справи.

Відкриття, Лиса Гора, Лисогірська ЗОШ, музей, Первомайський, район

 

Всі новини →