Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Олексій Савченко - головам ОТГ: «Формуйте спроможні громади, що здатні самостійно та ефективно управляти власними справами»

19/09/2018

Децентралізація дала можливість отримувати більше грошей на місцях. Але для того, щоб використовувати ці можливості, перетворювати фінансовий ресурс на дійсні блага для громади потрібно мати сміливість і проявляти ініціативу, не боятися брати на себе відповідальність.

На цьому наголосив голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко під час робочої поїздки до Миколаївського району.

Голова ОДА підкреслив, що сьогоднішня реформа децентралізації, ініційована Президентом України Петром Порошенком, є втіленням довгоочікуваних змін на користь звичайних жителів.

“Ми сьогодні маємо величезну реформу децентралізації - втілення в життя того, про що ви раніше лише мріяли, того, про що нам протягом 25-років розповідали політики-популісти замість того, щоб робити реальні кроки. Зараз, завдяки рішучості Президента України Петра Порошенка ми маємо ефективну реформу, значні кошти залишаються на місцях - з 2014 року і дотепер державна підтримка на розвиток територіальних громад зросла з 500 млн грн до майже 20 мільярдів, і це вже зовсім інша справа. І завдання команди Миколаївської облдержадміністрації - моє, моїх заступників, керівників департаментів та управлінь - допомогти, навчити керівництво громад і тих, хто у них працює. Адже багато чого залежить від того, як людина розуміє і сприймає бюджетний процес і як з ним працювати. Цього року, як і минулого, ми допомагали нашим громадам писати проекти розвитку, вдосконалювати їх, захищати, в буквальному сенсі виборювати додаткові кошти на реалізацію місцевих ініціатив, які в подальшому змінюють життя”, - зазначив Олексій Савченко.

Олексій Савченко закликав місцеві органи влади працювати спільно, брати приклад один з одного та не боятися бути першопрохідцями, аби жителі Миколаївщини отримали реальні вигоди від децентралізації, зокрема і спроможні громади, що здатні самостійно та ефективно управляти власними справами.

“Я часто їжджу по районам та ОТГ і, звісно, у мене виникають питання стосовно реалізації тих чи інших програм - особливо, коли громади доволі довго “приходять до тями” аби долучитись до якісних змін. Можливо, голови об’єднаних територіальних громад, депутати та ті, хто працює в ОТГ, ще не повністю здатні усвідомити обсяг власних повноважень, можливостей, прав та власної відповідальності. В першу чергу закликаю керівників перестати весь час шукати “винних”, просто зрозумійте, що вам потрібно. Спілкуйтесь з іншими громадами, вивчайте досвід, не вагайтесь. Допомагайте один одному, адже ми, українці, 4 рік поспіль обороняємось від агресора - нам треба об’єднатись і показати всьому світу, що у нас найкращі талановиті люди. Хочу запевнити - обласна влада без сумніву завжди буде вас підтримувати і допомагати, і підставить плече, тоді коли вам це буде необхідно”, - підсумував очільник області.

Всі новини →