Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Африканська чума свиней у Миколаївській області

13/11/2018

Черговий випадок загибелі свиней було зафіксовано 06 листопада  на території домогосподарства громадянки Ревуцької А.О. по вул. Набережна, 8, с. Івано-Кепіне, Снігурівського району. Відібрано та досліджено патологічний матеріал. За результатами досліджень встановлено діагноз – африканська чума свиней (звіт про результатидослідженьпатологічногоматеріалу № 002023 п.м./18 від 06.11.2018р.). Основною причиною занесення вірусу АЧС визначено недотримання «закритого режиму» утримання свиней, завезення кормів з інших можливо неблагополучних територій.

  Того ж  дня проведено позачергове засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Снігурівській районній державній адміністрації. Рішенням ДНПК  визначено епізоотичне вогнище (територія домогосподарства громадянки Ревуцької А.О. по вул. Набережна, 8, с. Івано-Кепіне, Снігурівського району), зону захисту (с. Івано-Кепіне, с. Павлівка, с.Юрївка та вул.. Широка     м. Снігурівка Снігурівського р-ну) та зону нагляду в радіусі 5км від зовнішніх меж зони захисту.

Пам’ятайте!!! Що всі спалахи АЧС трапляються через нехтування суб’єктами господарювання елементарними правилами утримання свиней, як то: суцільною огорожею, використанням обладнаного санпропускника, завезенням тварин та кормів для них лише з благополучних територій та за наявності відповідних ветеринарних документів, згодовування кормів без попередньої термічної обробки тощо.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в особі Первомайського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертається  до вас із людським проханням запам’ятати декілька простих правил, щоб уникнути занесення вірусу смертельної хвороби у ваше свиногосподарство!

 

1. Відмовтесь від поїздок в райони та території де виявлено та підтверджено наявність збудника АЧС.

2. Відмовтесь від придбання свинини та іншої продукції тваринного походження, якщо її походження ви не можете встановити достеменно, або якщо вона походить із районів та територій неблагополучних по АЧС.

3. Навчіться користуватися дезінфікуючими речовинами для рук, підлоги, взуття. Використовуйте їх в кожному випадку коли ви підозрюєте навіть мізерну вірогідність, що можете стати переносником смертоносного вірусу.

4. Розкажіть про ці правила своїм родичам, знайомим, сусідам та просто людям на вулиці при нагоді. Усвідомлюючи небезпеку, ми захищаємо від неї себе і оточуючих.

5. Не ходіть у приміщення де утримуються тварини без усвідомленої на те нагоди. Встановіть мишоловки та крисоловки навіть там де, на вашу думку мишей та крис не було ніколи. По максимуму зменшить кількість комах в приміщеннях для тварин.

6. Встановіть сувору заборону на вигул свиней.

7. Людям з вулиці, навіть якщо це ветеринарний лікар, без зміни, дезінфекції одягу та взуття або одягання бахил, заходити заборонено. Не митими руками доторкатися до свиней не бажано!

8. Використовувати в їжу свиням помиї та залишки зі столу – пряма дорога у кагат із напалмом та втрата коштів сімейного бюджету.

9. Термічна обробка корму для свиней – майже самий ефективний засіб захистити тварину від захворювання. Пам’ятайте, що при температурі у 60ºС вірус зберігає здатність вбивати ще 10 хвилин. Тому температурну обробку потрібно робити кропом із температурою не менше 90ºС.

10. Не панікуйте! Якщо це все ж таки сталось, дзвоніть ветеринарному лікарю, не намагайтесь приховати, збути, продати, вивезти. Адже це може призвести до повного знищення такої важливої галузі сільського господарства країни, як свинарство!

 

Державний ветеринарний інспектор

Первомайське міжрайонне управління

ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області                                  Н.М. Писаренко

Всі новини →