Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Цього разу «африканка» завітала до нашого рідного Первомайського району

26/11/2018

Більше двох років тому ми вже мали досвід боротьби з цією надзвичайно небезпечною для свинарства хворобою. 27.06.2016р. на території господарства ПСП ім.«Партизанської  Іскри» (с.Кримка) загинуло 9 свиноматок віком старше 1 року. Державним науково-дослідним  інститутом з лабораторної діагностики (м. Київ) після дослідження патологічного матеріалу встановлено діагноз – африканська чума свиней. Були проведені всі необхідні заходи з ліквідації та недопущення розповсюдження вірусу на території Первомайського району. Цей випадок захворювання наніс величезні збитки господарству, а також вимагав чималих вкладень з бюджету району.

Натомість робота була проведена не марно, майже 2,5 роки наш район стійко тримав оборону перед нищівним вірусом. Та незважаючи на постійне проведення роз’яснювальної роботи серед населення щодо основних методів профілактики занесення вірусу АЧС до своїх господарств, ми все частіше стикаємося з недбалим відношенням мілких фермерів до вимог «закритого» режиму утримання свиней у власних господарствах. Ось таке байдуже ставлення до основних ветеринарно-санітарних вимог утримання свиней призвело до чергового випадку захворювання на африканську чуму свиней у домогосподарстві.

Остаточний діагноз встановлено у Дніпропетровській регіональній лабораторії Держпродспоживслужби (звіт про дослідження № 002200 п.м./18 від 24.11.2018.)  Того ж дня було проведено засідання ДНПК при Первомайській РДА та при Камяномостівській сільраді (ОТГ). Рішенням ДНПК було визначено епізоотичний осередок – домогосподарство,  встановлено зону захисту в радіусі 3 км. від епізоотичного вогнища:      ст. Кам’яний Міст, с. Катеринка, с. Петрівка, та зону нагляду (спостереження) –   с. Кримка, с. Полтавка, с. Зелені Кошари, с. Старі Кошари, с. Кумарі, с. Степківка, с. Кінецьпіль, с. КумаріВрадіїського району (радіусом 5 км від зовнішніх меж зони захисту). 

На даний час у епізоотичному вогнищі, зонах захисту та спостереження проводяться всі необхідні заходи з ліквідації захворювання та недопущення поширення вірусу.

Щоб не допустити занесення вірусу АЧС до власного господарства почніть вже сьогодні, якщо не зробили цього раніше:

- переодягатись та перевзуватись щоразу перед входом до свинарника;

- обладнайте дезбарєри при вїзді до господарства  та дезкилимки при вході до кожного виробничого приміщення, включаючи кормосклади; навчіться користуватися дезінфікуючими  речовинами для рук, підлоги, взуття;

- проведіть дератизацію, трупи збирайте та утилізуйте;

- не утримуйте на території свиногосподарства інших тварин (особливо котів та безприв’язних собак);

- забороніть вхід на територію стороннім особам без зміни або дезінфекції одягу, взуття та рук, особливо якщо це ветеринар;

- встановіть сувору заборону на вигул свиней;

- не купуйте тварин та продукти тваринного походження, якщо не можете достовірно встановити їхнього походження;

- не відвідуйте  райони та території де виявлено захворювання на АЧС;

- проводьте термічну обробку кормів  - це майже самий ефективний засіб захистити тварину від захворювання. Пам’ятайте, що при температурі у 60ºС вірус зберігає здатність вбивати ще 10 хвилин. Тому температурну обробку потрібно робити кропом із температурою не менше 90ºС.

Розкажіть про ці правила своїм родичам, знайомим, сусідам та просто людям на вулиці при нагоді. Усвідомлюючи небезпеку, ми захищаємо від неї себе і оточуючих.

 

 

Державний ветеринарний інспектор

Первомайське міжрайонне управління

ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області                                     Н.М. Писаренко

 

Всі новини →