Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Президент: Децентралізація – реформа, результати якої суспільство вже відчуло

30/11/2018

 Президент Петро Порошенко наголошує, що попри те, що реформа децентралізації ще триває, вона є однією з тих, результати якої вже відчутні в країні. «Хоча реформа ще далека від завершення, я наголошую - вона буде потребувати і конституційного врегулювання, вона точно належить до числа тих, позитивні результати яких суспільство вже точно помітило. Йдіть до людей і розказуйте, що це наша спільна перемога», - сказав Глава держави під час виступу на Раді регіонального розвитку Хмельницької області.

Петро Порошенко нагадав, що обіцяв запровадити децентралізацію ще під час своєї передвиборчої кампанії. Але, зазначив він, багато хто з острахом тоді сприймав його слова і не вірив: «Я питаю – чому? Відповідають: а хто ж гроші з центру віддасть? Якщо в центрі було 70% грошей, а на місцях – 30 %. Думали, так і буде, бо добровільно не віддадуть», - зауважив Президент.

Та попри недовіру реформу децентралізації було розпочато, констатував Глава держави. «Цього року частка місцевих бюджетів зросла до 52%. 48% державі на виконання всіх функцій – від оборони до зовнішньої політики, в тому числі охорони здоров’я до функцій освіти. А з субвенціями і субсидіями 52% - сьогодні це кошти місцевих бюджетів. Такого ж ніколи не було», - підкреслив він.

«І те, що ми на сьогоднішній день маємо зростання бюджетів розвитку за останні чотири роки, вибачте, та по деяким громадам у 10 разів – то це результат нашої з вами політики децентралізації. Тому, що Президент, Уряд прийняли рішення гроші віддати», - додав Петро Порошенко.

Він зазначив, що за всіма прогнозами протягом найближчих років в Україні триватиме економічне зростання. «В першу чергу, будуть зростати стандарти життя – це моя наполеглива умова. Зростає мінімальна і середня заробітна платня. А куди йдуть доходи, ПДФУ, від зростання заробітної плати? І випереджаючими темпами далі будуть зростати місцеві бюджети. Вони будуть швидше зростати, ніж бюджет держави», - сказав Президент.

«Економіка відновиться і піде вперед, якщо на виборах відповідальні політики і виборці дадуть відсіч демагогам і популістам, якщо суспільство не дозволить зруйнувати так важко досягнуту макроекономічну стабілізацію. В такому випадку децентралізація призведе до появи у громади ще більших коштів», - також наголосив Петро Порошенко.

За словами Президента, Хмельниччина однією з перших стала активно втілювати децентралізацію і на сьогодні займає в Україні позицію лідера.

«Сьогодні діє 42 об’єднаних територіальних громади із запланованих 62. І ми маємо міцно тримати цей прапор, бо в цих громадах активно ведеться будівництво, реконструкція соціальних об’єктів «без указующего перста» з Києва, бо громада сама знає що будувати. А в цьому залі є лідери об’єднаних територіальних громад, які користуються твердою підтримкою Президента. Бо вони знають, громада знає що будувати – лікарні, школи, дитячі садки, дороги, освітлення, водогони, заходи з енергозбереження чи в селі створити ЦНАП. А чому б й ні?», - сказав Глава держави.

«Гроші і децентралізація даються для того, щоб максимально наблизити громаду до влади, людину – до прийняття рішення, яким забезпечується його життя. І збільшення можливостей місцевого самоврядування добре ілюструє приклад Хмельниччини. Власні доходи місцевих бюджетів області з 2014 року зросли майже в 2,6 рази, а доходи місцевих бюджетів з дотаціями і субвенціями теж збільшились в 2,2 рази, бюджет розвитку області збільшився в 6 разів», - резюмував Президент. 

Всі новини →