Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Вірус африканської чуми свиней (АЧС) виявлено у туші свині, знайденої на території сміттєзвалища у місті Миколаєві

04/02/2019

 

28 січня 2019 року на території сміттєзвалища, яке знаходиться на відстані 400 м від мкр. Велика Корениха та 250 м з лівої сторони від дороги на мкр. Мала Корениха було виявлено труп свині. Того ж дня на встановлене місце прибули спеціалісти Миколаївського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області, Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби та Миколаївської міської державної лікарні ветеринарної медицини. При обстеженні виявлено труп кнура вагою близько 200 кг, віком приблизно 2,5 роки. З метою виключення африканської чуми свиней від трупа свині відібрано патологічний матеріал та о доставлено до Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, м. Дніпро. Труп свині знищено шляхом спалювання. Місце знаходження та спалювання трупа і навколишня територія піддані дезінфекції. Інших трупів на території сміттєзвалища не виявлено. Походження трупу свині не встановлено. Можливе джерело занесення збудника хвороби не відомо. Звернення громадян стосовно захворювання свиней не надходило. За результатами досліджень патологічного матеріалу в Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, м. Дніпро (звіт про результати досліджень № 000111 п.м/19 від 29.01.2019), в дослідженому матеріалі виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

 На позачерговому засіданні ДНПК при Миколаївській міській раді 29.01.2019 оголошено карантин (інфікований об'єкт, епізоотичне вогнище) на відкритій території Заводського району м. Миколаєва, що знаходиться на відстані близько 400 м від мкр. Велика Корениха та 250 м з лівої сторони від дороги на мкр. Мала Корениха.

Встановлено зону захисту в радіусі 3 км від інфікованого об’єкту. В зону захисту увійшла частина мкр. Велика Корениха м. Миколаєва, обмежена вулицями Млинна, Лікаря Ніколенка, Ольвійська, Садова, Ясна Поляна, СВТ "Голубой купол", СВТ "Искра", СВТ "Бугская", СВТ "Бугский", СВТ "Каштан".

Встановлено зону нагляду мкр. Варварівка, територія мкр. Велика 2 Корениха, обмежена вулицями Геологів, 8-го Березня, Набережна, Нова, Бориса Фармаковського, мкр. Мала Корениха м. Миколаєва, с. Зарічне, с. Весняне, с. Радісний Сад, с. Новобогданівка, с. Шурине Миколаївського району.

 

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в особі Первомайського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертається  до вас із людським проханням запам’ятати декілька простих правил, щоб уникнути занесення вірусу смертельної хвороби у ваше свиногосподарство!

1. Відмовтесь від поїздок в райони та території де виявлено та підтверджено наявність збудника АЧС.

2. Відмовтесь від придбання свинини та іншої продукції тваринного походження, якщо її походження ви не можете встановити достеменно, або якщо вона походить із районів та територій неблагополучних по АЧС.

3. Навчіться користуватися дезінфікуючими речовинами для рук, підлоги, взуття. Використовуйте їх в кожному випадку коли ви підозрюєте навіть мізерну вірогідність, що можете стати переносником смертоносного вірусу.

4. Розкажіть про ці правила своїм родичам, знайомим, сусідам та просто людям на вулиці при нагоді. Усвідомлюючи небезпеку, ми захищаємо від неї себе і оточуючих.

5. Не ходіть у приміщення де утримуються тварини без усвідомленої на те нагоди. Встановіть мишоловки та крисоловки навіть там де, на вашу думку мишей та крис не було ніколи. По максимуму зменшить кількість комах в приміщеннях для тварин.

6. Встановіть сувору заборону на вигул свиней.

7. Людям з вулиці, навіть якщо це ветеринарний лікар, без зміни, дезінфекції одягу та взуття або одягання бахил, заходити заборонено. Не митими руками доторкатися до свиней не бажано!

8. Використовувати в їжу свиням помиї та залишки зі столу – пряма дорога у кагат із напалмом та втрата коштів сімейного бюджету.

9. Термічна обробка корму для свиней – майже самий ефективний засіб захистити тварину від захворювання. Пам’ятайте, що при температурі у 60ºС вірус зберігає здатність вбивати ще 10 хвилин. Тому температурну обробку потрібно робити кропом із температурою не менше 90ºС.

10. Не панікуйте! Якщо це все ж таки сталось, дзвоніть ветеринарному лікарю, не намагайтесь приховати, збути, продати, вивезти. Адже це може призвести до повного знищення такої важливої галузі сільського господарства країни, як свинарство!

 

 

 

Всі новини →