Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Російська пропаганда як серіали: МІП презентувало Білу книгу інформаційних операцій Кремля

12/02/2019

 

Російська пропаганда як серіали: МІП презентувало Білу книгу інформаційних операцій Кремля

12 лютого 2019 року відбулася презентація проекту Міністерства інформаційної політики України – «Білої книги спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018».

Заступник Міністра Дмитро Золотухін повідомив, що Міністерство створило Білу книгу в результаті багаторічного спостереження за тим, як російські спецслужби та політичні еліти маніпулюють інфопростором.

«Розповсюдження російської дезінформації можна порівняти зі створенням телевізійних серіалів. Якщо основними центрами кіноіндустрії є американський Голлівуд, індійський Боллівуд і нігерійський Нолівуд, то в аналогічної індустрії, що розповсюджує вигадки й неправду, лідером є Кремлівуд», - зазначив він.

Як розповів Д. Золотухін, кожний масштабний наратив російської дезінформації можна порівняти з «серіалом», який  поділяється на «сезони» – складні комплекси ідей усередині «серіалу». Кожна ж окрема «серія» зображує одну конкретну ситуацію, яка відповідає сценарній лінії і сезону, і серіалу.

«Наприклад, кожному відома історія про «іспанського диспетчера Карлоса», який з’явився в медіапросторі одразу після збиття малайзійського літака Boeing 777. Це – один із сезонів великого серіалу про катастрофу рейсу MH17, ключова мета якого – відвести підозри про злочин від Росії та звинуватити в усьому Україну», – пояснив заступник Міністра. 

Серед інших серіалів російської пропаганди: зв’язок України з ІДІЛ, злочини ЗСУ, військові НАТО на Донбасі, Україна як неспроможна держава тощо.

Д. Золотухін наголосив, що варто не розвінчувати кожен фейк Кремля, а розуміти принцип, за яким здійснюються російські інформаційні операції, та розбудовувати власний стратегічний наратив.

Ознайомитися з "Білою книгою спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018" можна за посиланням bit.ly/MIPbook

 

Всі новини →