Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Поки актуальний принцип добровільності у створенні об’єднаних громад - ним варто скористатися

20/02/2019

 Затвердження нової територіальної основи для діяльності органів влади на рівні громад – найперше завдання нового етапу реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади (децентралізації). Перефразовуючи це завдання – у найближчі роки необхідно створити спроможні об'єднані громади по всій території України, не залишаючи поза увагою жодного населеного пункту.

Оскільки реформа є політикою держави, то й впроваджується на місцях органами державної виконавчої влади – районними та обласними державними адміністраціями у партнерстві з місцевим самоврядуванням та громадськістю. Найпершим їхнім завданням є роз’яснювальна робота серед населення суті та переваг реформи, а також моделювання майбутніх об’єднаних громад, виходячи з розрахунків, що саме у такому форматі громада справді буде здатною вирішувати питання місцевого значення. І тут для місцевих адміністрацій роботи чимало, якщо виходити з того, що в 2020 році чергові місцеві вибори мають відбутися на новій територіальній основі громад.

У Мінрегіоні проаналізували ситуацію в областях щодо формування спроможних громад. Дані свідчать, що 6789 громад в Україні поки не ввійшли до складу об’єднаних. 16% від цієї кількості або 1795 громад взагалі не передбачені перспективними планами регіонів як такі, що можуть в майбутньому ввійти до складу об’єднаних громад. Є і такі громади, які об’єдналися, але області досі цього не внесли у перспективні плани.  Останнє має значення при визнанні державою спроможності громади, що впливає на її перехід на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом.

4994 громад з тих, які ще не об’єдналися, є у перспективним планах областей. Серед них 558 громад визначені, як адміністративні центри майбутніх об’єднаних громад.

«Ці цифри говорять, що обласним державним адміністраціям необхідно, що називається, «ще на вчора» завершити формування перспективних планів громад, які б покривали всю територію кожної  області», - вважають у Мінрегіоні.

За даними Міністерства, лише 8 областей мають стовідсоткові перспективні плани – Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Луганська, Рівненська, Харківська, Хмельницька. Решту областей мають перспективні плани з різним рівнем покриття ними територій – від 30% до 99,8%. І тільки Закарпатська область взагалі не має перспективного плану формування територій громад.

 У Мінрегіоні наголошують, що при правильному підході і злагодженій роботі місцевих державних адміністрацій і органів місцевого самоврядування роботу над перспективними планами можна завершити у найближчий час.

«Щоб кадрово підсилити цю роботу, в свій час ми створили регіональні центри розвитку місцевого самоврядування. Ми проаналізували кожну область і визначили рекомендаційні адміністративні центри майбутніх об’єднаних громад. Щоб полегшити роботу над розрахунками спроможності громад, створили електронний бюджетний калькулятор. Зараз його оновлюємо, виходячи із змін до бюджетного законодавства. Скрізь працюють експертні групи, як допомагають у роз’ясненні суті реформи, її переваг, допомагають у підготовці необхідних документів для об’єднання, а після – у становленні об’єднаної громади. Якщо ще чогось не вистачає, щоб завершити належним чином цю роботу, то про це необхідно сказати. Але сьогодні достатньо сил і ресурсів, щоб сформувати остаточні перспективні плани громад областей, щоб пришвидшити процес добровільного об’єднання громад. Бо час, коли доведеться державі поставити крапку, невпинно наближається», - прокоментував перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Як відомо, якщо громади обєднуються відповідно до методики формування громад і перспективного плану, держава надає їм фінансову підтримку на розвиток інфраструктури. За ці кошти ОТГ ремонтують дороги, будівлі шкіл, дитячих садків, будують водогони, закуповують комунальну техніку і вирішують багато інших питань, які накопичувалися роками. Держава не приховувала, що така фінансова підтримка є своєрідним заохоченням до прийняття відповідального рішення. Чи зможуть отримати таку підтримку ті громади, які з часом держава змушена буде об’єднати в адміністративний спосіб,  залишається питанням.

В Україні загалом створено 878 ОТГ, до складу яких ввійшли більше 4 тисяч місцевих рад. Решті громад варто поспішити, якщо вони хочуть отримати і свою частку фінансової допомоги від держави. Поки актуальний принцип добровільності у створенні об’єднаних громад -  ним варто скористатися.

До речі, Урядовий портал опублікував розпорядження Кабінету Міністрів України, яким затвердив план заходів з реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019—2021 роки

Всі новини →