Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Миколаївщина змогла скористатися широкими можливостями для розвитку агропромислового комплексу, наданими за рахунок успішних реформ Президента та Уряду, - Олексій Савченко

23/04/2019

 

Агропромисловий комплекс Миколаївщини  щорічно успішно вносить вагомий внесок для забезпечення лідируючих позицій держави в експорті сільськогосподарської продукції. Суттєво посилили галузь успішно впроваджувані впродовж останніх років реформи, ініційовані Президентом та Урядом, а також якісно нові підходи до розвитку сільського господарства.

Так, тільки за 2018 рік експорт аграрної продукції області становив майже 1,5 мільярди доларів, питома вага якого склала 13,7% до загальнодержавного експорту. Про це зазначає голова Миколаївської обласної державної адміністрації Олексій Савченко.

Завдяки ініційованій Президентом України Петром Порошенком реформі децентралізації та прийнятті на законодавчому рівні важливого рішення щодо передачі земель державної власності в комунальну власність об’єднаним територіальним громадам, вже у 29 ОТГ Миколаївської області проведено інвентаризацію земель та передано до комунальної власності земельні ділянки.

Значно збільшилися надходження до місцевих бюджетів за рахунок продажу на торгах прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності. Так, протягом 2018 року продано прав оренди на 157  земельних ділянок загальною площею 3,5 тисяч гектарів, в наслідок чого річна орендна плата зросла з 8% (3,9  млн грн) в середньому  до 19 % від нормативної грошової оцінки, що наповнило місцеві бюджети на 9,5  млн грн  щорічно.

«Для підготовки прозорого ринку землі  з минулого року в Миколаївській області успішно впроваджується 5-річна програма Світового Банку «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні». Програмою заплановано вирішення всіх земельних питань, в тому числі спірних, у межах 50 територіальних громад, - коментує Олексій Савченко. – Крім того, минулого року  Миколаївщина отримала найбільшу за останні роки державну підтримку – понад 122 млн грн, з яких 41%, спрямовано дрібним фермерським господарствам. За рахунок цих коштів близько 500 сільгосппідприємств змогли придбати сучасну техніку», - коментує Олексій Савченко.

Так, за рахунок коштів держпідтримки, 495 сільськогосподарських підприємств, з яких 281 фермерське господарство, оновили сучасною технікою та обладнанням свій машинно-тракторний парк на 928 одиниць.

Миколаївщина також була п’ятою серед інших областей, що приєдналися до проекту «Аграрні розписки в Україні», що здійснюється Міжнародною фінансовою корпорацією IFC у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією «Аграрні розписки в Україні». Його реалізація  відкрила доступ малим та середнім агровиробникам області до фінансових ресурсів під заставу майбутньої сільськогосподарської продукції. За час впровадження проекту видано 64 аграрні розписки на загальну суму більше 358 млн грн.

«Область не зупинятиметься на досягнутому, а й надалі працюватиме над подальшою розбудовою потужного агропромислового комплексу та розвитком сільських територій, які визначені нами як  пріоритетні напрямків роботи. Адже саме вони лежать в основі  сталого економічного зростання не лише Миколаївщини, як аграрного регіону, а й держави», - наголошує Олексій Савченко.

Всі новини →