Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Запроваджено карантин по африканській чумі свиней!

16/08/2019

Сьогодні 16 серпня 2019 року 0 14.00,  під головуванням першого заступника голови райдержадміністрації  Сергія Бондаренка відбулось засідання Надзвичайної протиепізоотичної комісії при Первомайській райдержадміністрації.

Про випадок африканської чуми свиней на території  міста Первомайська  доповів Олександр Глухий, начальник Первомайського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

15.08.2019 о 08.30  громадянка, яка мешкає у м. Первомайську в телефонному режимі повідомила про загибель однієї голови свині віком приблизно 12 місяців лікаря-епізоотолога Первомайської РДЛВМ Юркова О.І.

Цього ж дня о 10.15 проведено розтин трупу (на шкірі підчеревини багаточисленні крововиливи темно-синього кольору, селезінка не значно збільшена,брижові лімфовузли  запалені червоного кольору, не збільшені, серце з крововиливами у нижній частині, на слизових оболонках шлунку та кишечника змін не виявлено), відібрано патологічний матеріал (шматочки селезінки, підщелепових та мезентеріальних лімфовузлів) та направлено до Державного наукового-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ) в м. Київ для встановлення остаточного діагнозу.

Власнику вручено розпорядження щодо утримання в «закритому режимі», заборону вивезення та ввезення свиней, перегрупування та забою на м’ясо до встановлення діагнозу.

Дата встановлення діагнозу – 16.08.2019. Звіт про результати  дослідження Державного наукового-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ) № 010635п.м./19 від 16.08.2018.

Можливим джерелом та шляхом занесення вірусу АЧС може бути – недотримання «закритого режиму», завезення «неперевірених»кормів, згодовування необроблених харчових відходів.

Рішенням Комісії ДНПК при Первомайській міській раді оголосили територію  приватного господарства неблагополучною щодо  африканської  чуми  свиней  та  встановити  карантин  з  16.08.2019 р.

Встановити  епізоотичним  осередком територію  приватного господарства.

Встановити зону захисту в радіусі 3 км. від епізоотичного вогнища:    

м. Первомайськ по вул. Грушевського, мости через річки Синюху та Південний Буг, вул. Київську, та частина вул. Братів Лісовців с. Грушівка

Встановити зону нагляду (спостереження) (радіус 5 км від зовнішніх меж зони захисту) частина м.Первомайськ, с. Грушівка, с. Мигія, с. Кінецьпіль.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в особі Первомайського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертається до вас із людським проханням запам’ятати декілька простих правил, щоб уникнути занесення вірусу смертельної хвороби у ваше свиногосподарство!

1.Відмовтесь відпоїздок в райони та території де виявлено та підтвердженонаявністьзбудника АЧС.

2.Відмовтесь відпридбаннясвинини та іншоїпродукціїтваринногопоходження, якщоїїпоходженняви не можете встановитидостеменно, абоякщо вона походить ізрайонів та територійнеблагополучних по АЧС.

3.Навчітьсякористуватисядезінфікуючимиречовинами для рук, підлоги, взуття. Використовуйтеїх в кожному випадку коли випідозрюєтенавітьмізернувірогідність, що можете стати переносником смертоносного вірусу.

4. Розкажіть про ці правила своїм родичам, знайомим, сусідам та просто людям на вулиці при нагоді. Усвідомлюючи небезпеку, ми захищаємо від неї себе і оточуючих.

5. Не ходіть у приміщення де утримуютьсятварини без усвідомленоїна тенагоди. Встановітьмишоловки та крисоловкинавіть там де, на вашу думку мишей та крис не булоніколи. По максимуму зменшитькількість комах вприміщеннях для тварин.

6.Встановітьсуворузаборону на вигул свиней.

7. Людям з вулиці, навіть якщо це ветеринарний лікар, без зміни, дезінфекції одягу та взуття або одягання бахил, заходити заборонено. Не митими руками доторкатися до свиней не бажано!

8.Використовувати в їжусвинямпомиї та залишкизі столу – пряма дорога у кагат із напалмом та втрата коштівсімейного бюджету.

9. Термічна обробка корму для свиней – майже самий ефективний засіб захистити тварину від захворювання. Пам’ятайте, що при температурі у 60ºС вірус зберігає здатність вбивати ще 10 хвилин. Тому температурну обробку потрібно робити кропом із температурою не менше 90ºС.

10. Не панікуйте! Якщоце все ж таки сталось, дзвонітьветеринарномулікарю, не намагайтесь приховати, збути, продати, вивезти. Адже це може призвести до повного знищення такої важливої галузі сільського господарства країни, як свинарство!

За результатами проведеного засідання,  відповідним виконавцям надано доручення першого заступника голови райдержадміністрації.

 

Всі новини →