Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

З січня місяця всі споживачі газу будуть отримувати два рахунки: один за газ від постачальника, другий – за його доставку

28/01/2020

 У 2020 році рішенням НКРЕКП з рахунків за газ вилучена  плата за доставку газу. Тому з січня місяця всі споживачі газу будуть отримувати два рахунки: один за газ від постачальника, другий – за його доставку від Оператора ГРМ.

Щомісячний платіж за доставку газу буде однаковим та незмінним впродовж року. Вартість доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта і залежить від використаного ним обсягу газу в минулому газовому році. При розрахунку вартості доставки газу споживачеві обсяг споживання буде приводитись до стандартних умов в залежності від розташування лічильника газу.

Газовий рік - це проміжок часу з 1 жовтня по 30 вересня. Щомісячний платіж за доставку газу розраховується наступним чином: сума кубів газу,спожитого за газовий рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року.

Тариф на доставку газу по країні відрізняється в залежності від місця проживання споживача. Величина вартості доставки газу залежить від щільності розташування споживачів. Чим більше клієнтів на одиницю площі, тим нижчий тариф.
Тариф на розподіл (доставку) для АТ "Миколаївгаз" з 1 січня 2020 року складає 1,308 грн. (з ПДВ).

Послуги з доставки газу необхідно сплачувати в поточному місяці, до 20 числа.

Споживачі можуть платити за доставку одним платежем за квартал, півроку, або навіть на рік. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при проведенні платежів.

Якщо газ не використовується в окремі періоди, за доставку газу все одно треба буде платити. В наступному році плата за доставку буде скоригована відповідно до реальних обсягів споживання у поточному газовому році.

 Приклади розрахунку щомісячної плати за доставку:

- споживач, який використовує газ на індивідуальне опалення житла, з 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року спожив 2,5 тис. кубометрів газу.

Розрахуємо щомісячну плату за доставку газу для споживача з індивідуальним опаленням:

2500 кубів х 1,308 грн / 12 міс. = 272,50 грн./місяць

- споживач використовує газ тільки на приготування їжі. З 1 жовтня 2018 року по 30 вересня 2019 року він використав 100 кубометрів газу.

Розрахуємо щомісячну плату за доставку газу для споживача з газовою плитою:

100 кубів х 1,308 грн / 12 міс. = 10,90 грн./місяць

 

 

 

Всі новини →