Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Заходи контролю Управління Держпраці у Миколаївській області з питань належного оформлення трудових відносин активно тривають по всій території Миколаївської області. Інспекційні відвідування відбуваються у суб’єктів господарювання різних форм власності

29/10/2020

 

За результатами аналізу фізичні особи – підприємці, які провадять діяльність  у сферах торгівлі, організації харчування та використовують найманих осіб у кількості  від одного до п’яти, є лідерами порушень вимог щодо належного оформлення трудових відносин. Водночас зазначені суб’єкти господарювання є й першими в усуненні порушень, що  виявляють інспектори праці.  

Зокрема, не очікуючи актів інспекційних відвідувань та приписів інспектора праці, керівник закладу з надання послуг харчування м.Первомайська працевлаштував 5 осіб, власник аналогічного бізнесу у м. Южнокураинску - 1 особу, власник об’єкту з продажу продовольчої та непродовольчої групи товарів м.Миколаєва  належним чином оформив трудові відносини з 1 працівником .

Варто зазначити, що такі випадки непоодинокі. Між тим, попри те, що  суб’єкт господарювання забезпечив оформлення трудових відносин з працівником до завершення заходу контролю, до нього застосовуються заходи впливу, визначені абзацом  2 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України.

Так, юридичні та фізичні особи - підприємці, які допустили до роботи працівника без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, несуть відповідальність у вигляді штрафу - у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження.

Управління Держпраці у Миколаївській області в черговий раз звертає увагу роботодавців на недопущення використання незадекларованої праці. Адже оформлені трудові відносини ­– це запорука продуктивної праці та сталого бізнесу!

Всі новини →