Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Моя земля - край Первомайщини (до 90-річчя Первомайського району)

20/09/2017

     13 вересня в Синюхинобрідській бібліотеці – філії,  спільно з Первомайським районним центром дитячої творчості «Юні екскурсоводи» - керівник краєзнавчого гуртка Воїнська О.М, організували та провели  історико-краєзнавчий пазл «Моя земля - край Первомайщини». Учасниками заходу були старшокласники ЗОШ..  Бібліотекар Андрушкевичус Н.Ф  познайомила з матеріалами з книжкової виставки – панорами «Миколаївщина - степова гілка України», а стежками історії Первомайського району провела читачів Воїнська О.М.

 

   Лисогірськими бібліотеками започаткована акція «Єдиний день краєзнавства».

      Відзначаючи 90 - річчя  створення Первомайського району,  дитяча бібліотека – філія запросила на інформаційну годину «Первомайщина - чарівний куточок України», учнів ЗОШ №1. Завідуюча бібліотекою Грозіцька З.В. розповіла  про історію рідного краю, познайомила з географічним та економічним положенням району. Здійснивши віртуальну мандрівку визначними місцями нашого краю, читачі взяли участь в поетичному марафоні «Поетичні скарби рідного краю». Жваво юні читайлики озвучували назви сіл району та з великим задоволенням здійснили заочну мандрівку вулицями села. Привернула увагу молодших читачів книжково - ілюстративна виставка «Краяни – володарі літературного пера», де представлені  ілюстративні матеріали, краєзнавча картотека, фото з життя села, місцева газета для Лисогірської громади «Лисогірчанка».

      «Рідний край вивчаю я – це історія моя»! – під такою назвою завідуюча бібліотекою 2, Співак Я.І.  разом із шкільною бібліотекою провели літературний серпантин, який відбувся в стінах шкільної бібліотеки. Господині заходу радо приймали учнів  3-4   класів.  Юні читачі зібралися, щоб поринути у цікавий світ рідного краю, місцевих звичаїв, традицій та народних обрядів. Співак Я.І. провела огляд літератури «Твоє ім’я – Первомайщино». Юні друзі бібліотеки познайомилися з виставкою творчих  робіт вихованців місцевої станції юних техніків, ознайомилися з експонатами шкільного  краєзнавчого музею, який створений  в  2011   році та постійно поповнюється новими експонатами. Діти з цікавістю розглядали  експонати: старовинний український одяг, рушники. 

     «Немає кращої землі ніж та, що зветься рідним краєм» для користувачів Лисогірської 1 бібліотеки –філії,  завідуюча бібліотекою  Бондаренко В.В. провела екскурсію в сільський краєзнавчий музей. Увагу читачів привернула колоритна виставка  предметів українського побуту «Скарбниця народної мудрості», яка знаходиться в імпровізованій селянській оселі. На стендах музею до уваги відвідувачів представлене суспільно-політичне життя громади. Доповнюють стенди портрети, фотоальбоми, літописи краю, а також предмети народної творчості, побуту, вишиті українські рушники, гончарні вироби та інше. Діти прийняли участь у краєзнавчому конкурс і «І світу не пізнаєш, не знаючи свого краю». Привернув увагу користувачів  стенд «Подвиг наших земляків безсмертний», де зберігаються матеріали про Другу Світову війну. Адже слід війни залишився в кожній родині.  Також в музеї зберігається духовне надбання громади - історичні символи лисогірського роду: Герб,  прапор села, які створив О. Л. Шрам; гімн села написаний вчителем-пенсіонером Ковтонюк Г.Ф. 

       Читачі дізналися багато цікавого про рідний край його минуле та сьогодення. Підсумовуючи зроблене користувачі дійшли до висновку ,що вони проживають в наймилішому, найчарівнішому, найріднішому  куточку України, який має назву - Первомайщина. Творчі заходи нікого не залишили байдужими, сприяли вихованню патріотичних почуттів, любові до рідної землі, збагачення духовного світу і спонукає до вивчення історії рідного краю.

 

Всі новини →