Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Велика Британія продовжить допомагати Україні в реформуванні та розбудові Збройних Сил

09/10/2018

 Велика Британія продовжить допомагати Україні в реформуванні та розбудові Збройних Сил та Флоту. Про це заявив Державний міністр з питань Збройних Сил Сполученого Королівства Марк Ланкастер під час зустрічі з Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе в Лондоні.

Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила подяку Великій Британії за підтримку України, а також за значні зусилля британського Уряду щодо зміцнення безпеки нашої держави. Вона поінформувала про свою нещодавню зустріч із Держсекретарем у справах оборони Великої Британії Гейвіном Вільямсоном, який став першим західним високопосадовцем, який відвідав фронтову зону на Сході України. Під час свого візиту в Україну у вересні Держсекретар у справах оборони відвідав м. Мар’їнку.

За результатами візиту ухвалене рішення розширити навчання у рамках програми «Орбітал» за рахунок нових оборонних курсів з тематики протитанкової боротьби, піхотних навичок, протиснайперської підготовки, планування застосування мінометних сил і засобів. Вони доповнюватимуть оборонні курси з визначення мін та саморобних вибухових пристроїв, надання медичної допомоги і планування логістики, які британські інструктори викладають з початку 2015 року.

Віце-прем`єр-міністр подякувала британській стороні за рішення посилити спроможності українського Флоту і Збройних Сил, а також створення нової постійної посади військово-морського аташе, що відповідатиме за програми співпраці й підвищення оборонного потенціалу ВМС України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила важливість ініціативи Гейвіна Вільямсона відправити королівських морських піхотинців до України до кінця наступного року та збільшити кількість патрулів Королівського морського флоту в Чорному морі.

«Це дуже важливе рішення для нас, оскільки Росія мілітаризує Кримський півострів і загострює безпекову ситуацію у Чорному та Азовському морях, – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе, – Британія краще, ніж будь-хто інший, розуміє небезпечність бездіяльності».

Вона зазначила, що Росія протягом останніх місяців дедалі частіше свідомо перешкоджає проходу суден, у тому числі з держав-членів ЄС, транзитом через Керченську протоку в Україну, що може мати серйозні соціальні наслідки для азовських міст і портів. Дії Росії з перешкоджання морському транзиту є ще одним прикладом дестабілізації України, а також нехтування міжнародними нормами.

Марк Ланкастер зазначив, що військова співпраця з Україною є взаємовигідним процесом. «Ми вдячні українській стороні за співпрацю, обмін досвідом та інформацією», – сказав Міністр. Він наголосив, що Велика Британія залишається вірною своїм зобов’язанням щодо європейської безпеки.

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила важливість реформ у секторі безпеки та оборони і для ефективної протидії зовнішній агресії, і для загальної демократичної трансформації України.

«Швидкі та відчутні результати в реформі оборонно-безпекового сектору, впевнена, запустять зміни в інших сферах», – підкреслила Віце-прем`єр-міністр. Серед важливих пріоритетів у цій галузі вона назвала подальше перетворення Міністерства оборони з військової на цивільну установу.

Марк Ланкастер наголосив на тому, що зусилля України у сфері реформування є «вражаючими», беручи до уваги необхідність протистояти водночас зовнішній агресії.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також зауважила важливість рішення Великої Британії про продовження військових навчальних програм для Збройних Сил України на період до 2020 року. Це спеціалізовані навчальні програми для офіцерів-зв'язківців, снайперів, водолазів тощо. Не менш важливим є продовження навчання для українських військових у британських оборонних навчальних закладах.

Починаючи з березня 2015 року, 100 інструкторів збройних сил Великої Британії в рамках операції «Орбітал» проводять навчання українських військових за напрямами підготовки штабних офіцерів, польової медицини, артилерійських, саперних та інформаційних операцій, безпеки польотів, військової розвідки, логістики, тактики ведення бою в міських умовах, виживання тощо. Загальна кількість підготовлених військовослужбовців ЗСУ на сьогодні становить понад 7000 осіб, з яких понад 700 – інструктори. Проведено понад 120 курсів. На відміну від інструкторів США, які працюють лише у Яворові, британські інструктори проводять курси у різних гарнізонах на території України, що дає можливість готувати військовослужбовців у місцях їхньої постійної дислокації.

Говорячи про євроатлантичну інтеграцію України, Віце-прем’єр-міністр зазначила, що цьогорічний Саміт Північноатлантичного альянсу підтвердив перспективу України стати його рівноправним членом, а Україна своєю чергою розпочала процес внесення поправок до Конституції, щоб визначити членство в НАТО та ЄС стратегічною метою. Іванна Климпуш-Цинцадзе розповіла про зміну Україною підходу до формування Річних національних програм під егідою Комісії Україна – НАТО, а також значний позитивний ефект від Програми професійного розвитку державних службовців, які відповідають за співпрацю з НАТО.

Всі новини →