Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Дзвони національної пам’яті

24/11/2018

 

У кожного народу є свої темні сторінки історії – війни, революції та інші події, ставлення до яких, часом буває неоднозначним і може змінюватися залежно від епохи та ідеології. Саме до тих явищ належить Голодомор 1932 – 1933 років в Україні.

22 листопада, фахівці Первомайської центральної районної бібліотеки, спільно з педагогічним колективом та шкільним бібліотекарем Мигіївської ЗОШ І-ІІІ ст., провели День інформації до 85 –ї річниці Голодомору «Людської пам’яті мости».

Увазі учнів було запропоновано перегляд відео: «Пам’яті жертв голодомору 1932 – 1933 років» та буктрейлер «Розколоте небо» за романом Світлани  Талан, що дали змогу показати жорстокі факти із життя українського народу у 1932 – 1933 роках.

Учні 9 класу Катерина Ольховська та Ростислав Порхун разом з бібліотекарем Мигіївської бібліотеки філії Ольгою Білоус підготували поетичний реквієм «Збудуємо пам’яті негаснучий собор». У виконанні учнів звучали вірші та уривки із спогадів земляків.

Спогадами про свою бабусю, яка в роки голодомору втратила двох братів поділилася секретар Мигіївської ЗОШ І-ІІІст. Лідія Михальченко.

Провідний бібліограф районної бібліотеки  розповіла про «закон п’яти колосків», а також ознайомила присутніх з романом С. Талан «Розколоте небо»,  в  якому художнє слово письменниці правдиво відтворило трагічні події  тих часів. Від  озвучених та проілюстрованих фактів, у багатьох школярів, на очах з’явилися сльози. Кожен з нас має усвідомити для себе такі прості істини, як любов до Батьківщини, патріотизм, усвідомлення того, що наше майбутнє залежить від нас самих.

23 листопада працівники Лисогірських бібліотек та клубу провели годину реквієм  «До неба простерлись худенькі рученята», де  ознайомили учнів з  трагічними сторінками   1932-33 років.   В бібліотеках – філіях  оформлені  книжкові виставки  «Голодомор: забуттю не підлягає»  представлені історичні   матеріали  академіка, доктора історичних наук, уроженця села   Шитюка М.М.  В краєзнавчому музеї села, відбулась вахта пам’яті «Трагедія України- Голодомор», бібліотекарі  та запрошені «хвилиною мовчання» вшанували пам’ять жертв Голодомору та запалили свічку скорботи. Організатори розломали хлібину та роздали всім присутнім, як поману за душі загиблих в ті страшні роки. Присутні поклали квіти до Пам’ятного знаку  загиблим односельчанам в 1932-33 роках.

24 листопада 2018 року представники Первомайського району взяли участь у традиційній Скорботній ході, в місті Миколаєві.

 

   

Всі новини →