Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Культура в умовах децентралізації: коментарі

06/06/2019

Культура в умовах децентралізації – яка вона? Про це говорили представники профільних міністерств разом із експертами та представниками ОТГ під час круглого столу в Українському кризовому медіа-центрі 4 червня.

Напередодні круглого столу, Український кризовий медіа-центр у рамках Програми USAID DOBRE провів дослідження стану культурної інфраструктури у 75 громадах 7 областей України. Моніторинг показав, у 75 ОТГ є 488 будинків культури, 271 бібліотека, 19 музеїв і зовсым нема кінотеатрів. До того ж, у більшості опитаних громад немає профільного управління, яке б займалося виключно культурою – як правило, вона йде однією із суміжних компетенцій поряд із туризмом чи навіть освітою, молоддю та спортом. Окрім того, за даними дослідження, у селищних та сільських громадах працівників культури менше, ніж у міських, хоча саме там проживає більше людей.

Майже всі опитані громади сказали, що мають потребу у навчанні, і серед топ-тем є вміння написання проектів та вивчення міжнародного досвіду.

Повну презентацію результатів моніторингу можна переглянути за лінком.

Культура об’єднує людей

Міністр культури України Євген Нищук зауважив, що дослідження показують чіткий зріз стану галузі культури, за яким можна визначити потрібний вектор розвитку. Міністр наголосив, що приміщення будинків культури варто переформатовувати у більш багатофункціональні простори, які будуть об’єднувати людей із різних населених пунктів ОТГ.

“Децентралізація – одне з найбільших досягнень суспільства і держави. Вона дає можливість визначати порядок денний і не чекати з високих кабінетів “якихось вказівок”. Це стосується і бюджетування, і пріоритетності тих чи інших питань, розуміння того, що відбувається у громадах, – каже міністр культури України Євген Нищук. – У частині культури децентралізація – це можливість створити культурні центри. Наприклад, хаби, які об’єднують різні напрямки. Його можна модернізувати і зробити там виставковий зал чи на його базі створиться група, де буде барабанщик з одного села, гітарист – з іншого, а вокаліст із третього. Таким чином знищиться принцип: “У нас свій клуб, сюди не суньтеся”. Культура має дати цей психологічний імпульс – можливості створення спільного, до якого підтягнеться і розвиток інфраструктури”.

Також міністр зауважив, що децентралізація дала фінансову можливість для втілення культурних проектів. Євген Нищук додає, що часто в областях залишаються кошти, які вони просто не змогли освоїти.

Важливо розуміти культурний профіль громади

Марат Кюрчевський, керівник проектів з місцевого самоврядування, децентралізації та розвитку парламенту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в Україні, додає, що разом із додатковими фінансами ОТГ отримали більше викликів, на які цих фінансів не вистачає. Марат Кюрчевський каже, що на планування розвитку культурної галузі важливо дивитися через призму культури території.

“Важливо розуміти культурний профіль певного місця, цінності людей, які там живуть, і зважати на це під час розробки стратегії і побудови планів розвитку. Децентралізація надає можливості приймати рішення більш гнучко і мати більше ресурсів для реалізації проектів. Об’єкти, про які ми сьогодні говоримо у рамках дослідження, мають великий потенціал для розвитку місцевої культури. Питання в тому, чим їх наповнити і як організувати роботу ефективно, щоб вони об’єднували і були центрами громад. Будинки культури створювалися у радянські часи, їм властива гігантоманія, ідеологічна заангажованість і неефективність в управлінні. Як їх переформатувати, переосмислити, наповнити їх змістом, сформувати новий погляд на ці будинки культури? Ми, з боку USAID, за сприяння DOBRE, намагаємося допомогти громадам навчитися креативно підходити до управління і послуг. Успішні приклади є у Галицинівській громаді (Миколаївська область), де організували навчання для дорослих на базі бібліотеки. Є приклад Теребовлянської ОТГ (Тернопільська область), де працюємо над розвитком туристично-інформаційного центру, який буде корисним як для туристів, так і місцевим жителям”.

Громадам потрібні навчання з написання проектів

Лідія Євтушенко, державна експертка Мінрегіону, зазначила, що зараз в Україні створено 899 об’єднаних громад, а це понад 60% населення. Реформа з децентралізації має на меті створення спроможних громад, які надають якісні послуги. За словами експертки, важливо проводити дослідження, які сприятимуть розвитку культури.

“Моніторинги, які проводить директорат стратегічного планування та євроінтеграції Мінкульту і детальне дослідження, яке зробила Програма DOBRE – є основою. Ми можемо не просто чітко і зрозуміло розподілити повноваження, закріпити їх у нових редакціях законів, але і розробити державні стандарти, якими буде користуватися місцева влада. Вони знатимуть: який мінімальний кошик послуг мають забезпечити, хто їх має надавати, які компетенції цих людей, із яких джерел фінансування буде забезпечена послуга”.

 

Всі новини →