Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

«Якщо ми будемо дотримуватися обмежень «червоної» зони та активно вакцинуватися, то невдовзі в області вдасться стабілізувати ситуацію», - Володимир Клочко

04/11/2021

 Всього у Миколаївській області вакциновано 532021 особу, в т. ч. за минулу добу – 7637 осіб. Загальна кількість в області захворілих на COVID-19 вакцинованих хоча б одною дозою складає лише 4 %, показник по Україні – 5,6 %.

 

Про це розповів під час онлайн-брифінгу у четвер, 4 листопада, Володимир Клочко - головний державний санітарний лікар Миколаївської області, заступник генерального директора із впровадження системи управління якістю, в. о. генерального директора ДУ Миколаївського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України.

 

«Ми продовжуємо працювати над питанням вакцинації населення. Якщо ми будемо дотримуватися обмежень «червоної» зони та активно вакцинуватися, то невдовзі в області вдасться стабілізувати ситуацію», - зазначив він.

 

Володимир Клочко нагадав, що обмеження «червоної» зони не будуть застосовуватись, якщо у всіх відвідувачів (користувачів) та співробітників (організаторів) буде наявний зелений COVID-сертифікат – тобто вони будуть повністю вакциновані проти коронавірусної хвороби або за умови наявності у відвідувачів та працівників негативного ПЛР-тесту (строк дії 72 години).

 

Головний державний санітарний лікар області зазначив, що 1-4 класи шкіл та дитячі садки будуть працювати у звичайному режимі без вимоги повної вакцинації 100 % співробітників. Водночас співробітники сфери освіти входять до переліку співробітників підприємств, працівники яких підлягають обов’язковій вакцинації.

 

«Проте, на сьогодні в МОЗ відпрацьовується ще одне питання, а саме створення сертифікату для тих людей, які не можуть бути щеплені за медичними протипоказаннями. Такий сертифікат повинен невдовзі з’явитися», - сказав він.

 

Також Володимир Клочко розповів про те, хто саме підлягає безоплатному тестуванню на COVID-19. Так, затверджені Міністерством охорони здоров’я України стандарти передбачають, що ПЛР-тестування на COVID-19 лікар обов’язково має призначати:

 

- особам із підозрою COVID-19;
- особам з ознаками інших ГРВІ;
- особам з ознаками вірусної пневмонії;
- пацієнтам з позагоспітальною пневмонією;
- контактним особам при появі симптомів, які не виключають COVID-19.

 

«Направлення на безоплатне тестування зобов’язаний надати сімейний лікар. Якщо лікар з різних причин відмовляється надати таке направлення або у вас немає сімейного лікаря, звертайтесь на гарячу лінію МОЗ 0 800 60 20 19», - наголосив він.

 

Крім того, Володимир Клочко нагадав, що в Україні рекомендували щепити проти COVID-19 дітей 12-17 років, які не належать до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19, але лише за умови наявності в них усіх обов’язкових рутинних щеплень.

 

«Дітей віком від 12 років рекомендовано щепити вакциною Comirnaty від Pfizer/BioNTech. Для них цю вакцину використовують за тією ж схемою, що й для дорослих – дві дози по 0,3 мл з інтервалом у 21-28 діб», - повідомив Володимир Клочко.

 

Переглянути адреси доступних центрів щеплення по всій області можна за посиланням: https://cutt.ly/4RhCG4y.

Всі новини →