Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Юрій Гранатуров: Вакцинація – один з головних способів боротьби з COVID-19 та виходу області з «червоної» зони

09/11/2021

 Про це йшлося у вівторок, 9 листопада, під час онлайн-брифінгу заступника голови Миколаївської облдержадміністрації Юрія Гранатурова та начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Максима Безносенка.

 

Так, Юрій Гранатуров повідомив, що з 8 листопада, за наказом Міністерства охорони здоров'я України, державних службовців та викладачів відсторонятимуть від роботи у разі відсутності щеплення від COVID-19. 

 

«Проте, є окремі випадки, коли освітяни та працівники органів влади мають абсолютні протипоказання до проведення щеплень, тоді відповідно до наказу МОЗ, вони не підлягатимуть обов’язковій вакцинації. Але це невеликий відсоток людей, всі інші обов’язково мають бути вакциновані», - зазначив Юрій Гранатуров. 

 

Юрій Гранатуров розповів, що Міністерство охорони здоров'я розширило перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим. Так, згідно з наказом, до освітян та працівників центральних та місцевих органів влади, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, додаються співробітники:

 

- підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

 

- установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;

 

- підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4.03.2015 року № 83 (https://cutt.ly/oTyH5d7).

 

Наказ набирає чинності 9 грудня 2021 року. 

 

Що стосується перевірок закладів на дотримання карантинних обмежень за участі фахівців Держпродспоживслужби та Національної поліції України, то Юрій Гранатуров повідомив, що в області такі перевірки наразі активно тривають.

 

«За останні два дні вже перевірено близько 500 об’єктів. Так, людей, які не дотримуються обмежень «червоної» зони штрафують», - зазначив він. 

 

Окрім цього, заступник голови Миколаївської ОДА вкотре наголосив на важливості вакцинації, адже це один з головних способів боротьби з COVID-19 та виходу області з «червоної» карантинної зони.

 

У свою чергу, Максим Безносенко розповів, що станом на 9 листопада у Миколаївській області вакциновано 555810 осіб, за минулу добу – 6181 особу. 

 

Начальник УОЗ ОДА повідомив, що кількість несприятливих подій після імунізації, а саме післявакцинальні загальні та місцеві реакції у вигляді короткочасного підвищення температури тіла, почервоніння та набряку у місці ін’єкції, складає всього 1,17 % від загальної кількості проведених щеплень.

 

«Загальна кількість захворілих на COVID-19 вакцинованих хоча б однією дозою склала лише 4,2 %, показник по Україні – 5,9 %. За минулу добу госпіталізовано два вакцинованих хоча б однією дозою з 84 госпіталізованих, що склало 2,38 %», - зазначив він. 

 

Також Максим Безносенко поінформував, що МОЗ затвердив форму № 028-1/о щодо протипоказань до вакцинації проти COVID-19, яку працівник буде надавати роботодавцю.

 

«Ви можете звернутися до свого сімейного лікаря стосовно роз’яснень цієї форми. Також для тих людей, які незаконним шляхом отримали COVID-сертифікат про вакцинацію, але натепер хочуть зробити щеплення, то вони можуть звернутися до свого сімейного лікаря, надати інформацію де вони отримали цей сертифікат та провакцинуватися. Запам’ятайте, тільки вакцина зможе припинити ріст захворюваності, який ми спостерігаємо зараз у Миколаївській області», - сказав Максим Безносенко.

 

Всі новини →