Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Діти мріють про батьків, діти чекають на Вас…

22/11/2021

 На сьогодні проблема сирітства гостро постала в суспільстві.

Причинами зростання сирітства в Україні є важке матеріальне становище переважної більшості населення. Нажаль не всім дітям доводиться зростати у благополучній сім’ї. Якщо з рідними зовсім не пощастило, то дітлахи виховуються в будинках дитини, інтернатах і сім’ях опікунів, піклувальників. Іноді - просто на вулиці…

Вони чекають на родину, дивлячись на нас з вікон     дитячих будинків, інтернатів, центрів для дітей. З різними долями, з понівеченими душами. Без надії сподіваються… Ці діти різного віку: від народження до 18 років, хлопчики та  дівчатка, різні на зріст, із різним кольором шкіри, очей та волосся.   Всі вони різні, але об’єднує їх те, що кожна дитина чекає на батьків, потребує любові та захисту!

Відсутність батьківської турботи призводить до таких негативних наслідків як погіршення стану здоров’я, асоціальне поводження в майбутньому, зниження інтелекту, підвищення вразливості, нервозність, агресивність у покинутих дітей.

Хоча на сьогодні держава й забезпечує утримання і виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштовуючи їх в державні заклади, проте саме сім’я є природним середовищем для фізичного, психічного, соціального і духовного розвитку кожної дитини. Родина виступає основним джерелом матеріальної та емоційної підтримки, психологічного захисту.

На даний час існують такі форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

 усиновлення - це юридичний процес, під час якого рішенням суду створюються нові, постійні відносини між батьками та дитиною, і який полягає у передачі батьківських прав та обов’язків від однієї родини до іншої. Це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов’язками, як з боку дорослих, так і з боку дитини.

прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; загальна кількість дітей у ДБСТ не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

            При влаштуванні дітей у прийомних сім’ях та ДБСТ сімейних правових відносин не виникає. Вихованці мають право підтримувати контакти з біологічними батьками й іншими родичами, в тому разі, якщо таке спілкування не суперечить інтересам дитини і не заборонене рішенням суду.

Фінансування прийомних сімей та ДБСТ здійснюється за рахунок державного бюджету. Одному з батьків виплачується грошове забезпечення та кошти на утримання дітей в прийомній сім’ї та ДБСТ.

На жаль, на сьогодні в нас більше дітей, а ніж батьків, готових узяти їх на виховання.

Радує те, що дійсно існують родини, які здатні відкрити свої серця маленькій дитині й, подарувавши їй батьківську любов, турботу та тепло, відігріти занедбану дитячу душу, запалити вогник життя в очах маленької людини. Такі родини є і в нашому  районі.

 Нині в нашому районі вже створено 23 прийомних сім’ї  та 2 дитячих будинка сімейного типу, в яких виховується  56 дітей. Але нажаль, не зважаючи на таку велику кількість прийомних сімей  в районі проблема сирітства на даний час в нашому районі ще остаточно не вирішена.

В районі 55 дітей  - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебувають в державних закладах,  та ще чекають на своїх батьків.

 

 

Дітям, які втратили родину, може допомогти кожен, хто небайдужий.

 

З питань  створення прийомних сімей чи дитячих будинків сімейного типу звертайтеся до служби у справах дітей Первомайської районної державної адміністрації.

 

 Наша адреса:  вул. Чкалова 12 каб. 112,113,114,   телефон: 7-54-03.

 

 

Всі новини →