Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Пам'ятаємо своїх героїв

28/01/2022

 29 січня в Україні відзначають пам'ять героїв Крут - українських студентів, які, намагались зупинити більшовицький наступ на Київ у 1918 році. Біля 30 студентів з розвідувального підрозділу потрапили в полон та були розстріляні, але  перед смертю їх піддали тортурам.

         Серед захисників УНР було  250-400 старшин та курсантів Першої української військової школи ім. Богдана Хмельницького; 114-130 добровольців 1-ї сотні Куреня студентів Січових Стрільців (студенти університету св. Володимира, учні гідротехнічної школи, учні лікарської школи тощо); 60 вояків Куреня смерті; 80 бійців чернігівського вільного козацтва та кавалерійський загін.

Їм протистояли шість-сім тисяч більшовиків.

Бій 29 січня 1918 року тривав кілька годин і завершився великими втратами для більшовиків. На залізничній платформі в Крутах за 130 км від Києва українські студенти ціною власного життя зупинили на кілька днів наступ більшовицької армії на українську столицю.

        Бойові втрати серед більшовиків були майже  300 людей, а серед бійців УНР - у 70-100 загиблих.  Бій під Крутами надав час уряду УНР підписати 9 лютого Берестейській договір з країнами Четвертного союзу (Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина та Болгарія).

УНР була визнана, як самостійна держава, а її армія отримала підтримку німецької та австро-угорської армій у боротьбі з більшовиками.

Для УНР загиблі студенти одразу стали героями. Одним з перших написав вірша "Пам'яті тридцяти" Павло Тичина. "Понад все вони любили свій коханий край. Вмерли в Новім Заповіті з славою святих", - писав поет.

 

 

 

 

 

Всі новини →