Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Засідання громадської ради при Первомайській райдержадміністрації

08/02/2022

 08 лютого 2022 року  під головуванням Григорія Маріна відбулося засідання громадської ради при Первомайській  райдержадміністрації. На порядок денний винесено ряд питань за ініціативою громадськості району та   плану орієнтовних консультацій з громадськістю 2022 року.

В засіданні громадської ради взяла участь заступниця голови Первомайської райдержадміністрації Алла Стець.

Зокрема розглядалися питання  про реалізацію повноважень відділу №4 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області на території громад Первомайського району, про діяльність Первомайської громадської організації волонтерів щодо надання допомоги учасникам АТО, про  заходи  щодо організації територіальної оборони в межах Первомайського району та зміни до законодавства про військовий обов”язок та інші.

Безпекова ситуація  в державі потребує консолідації зусиль усіх органів влади та суспільства.  Начальник Первомайського районного  територіального центру  комплектування та соціальної підтримки Анатолій Бичков  поінформував учасників засідання про завдання територіальної оборони, про забезпечення організації батальйону територіальної оборони та  відповів на запитання  присутніх. Анатолій Степанович  акцентував увагу на залучення в загони тероборони вмотивованих громадян віком від 18 до   60 років.


 Начальник управління соціального захисту населення райдержадміністрації Олена Волошина поінформувала про надання допомоги  учасникам АТО  на території Первомайського району та  зазначила, що в районі проживає 936 учасників АТО та 9 сімей загиблих  в АТО, сім”ї  яких отримують допомогу від держави. Олена Аркадіївна  поінформувала про  проведені заходи  із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації та забезпечення  санаторно-курортним лікуванням зазначеної категорії громадян.


Доповідачка  акцентувала увагу присутніх, що управління соціального захисту співпрацює із Первомайською районною громадською організацією   волентерів, яка з 2012 року по 2020 рік проводила певну  волентерську роботу  із питання  допомоги  учасникам АТО. Голова громадської організації Ніна Новосадова  ніяких звітів не надавала і не оприлюднювала для громадськості,  проте одна із небагатьох  керівників громадських організацій району, фінансувалася до 2020 року  у розмірі посадового окладу за проведену роботу із місцевого бюджету районної ради,   та  працювала у  приміщенні  структурного підрозділу   райдержадміністрації- упралінні соціального захисту населення.


З 2021 року  зазначена громадська організація та інші   не фінансувалися ні з місцевого, ні з державного бюджету, з метою дотримання принипів рівних умов  для  усіх  громадських організацій.

 

Під час обговорення  цього питання члени громадської ради  були обурені тим, що  громадські організації не звітують перед громадою,  від якої просять допомогу, не відзначають тих благодійників, які саме і надають  цю допомогу. Віктор Усатюк акцентував увагу присутніх на тому, що треба мати честь відзвітувати за кожну  зібрану людську копійку. Володимир Постовітенко повідомив про проведену роботу спільно із громадською організацією «Ніхто, крім нас» та зазначив. що ця робота є складовою військово-патріотичного виховання молоді.

 

Членами громадської ради, саме спілкою ветеранів АТО  були підняті земельні питання. Проте, слід зазначити, що представники відділу №4 управління надання адміністративних послуг Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області на території громад Первомайського району, проігнорували запрошення громадськості, порушивши тим самим,  ряд законів про доступ до публічної  інформації, прозорості та  відкритості  суб”єктів владних повноважень. Громадська рада це питання не залишить поза увагою. Розбудова громадянського суспільства в Україні має орієнтуватися на європейські стандарти забезпечення та захисту прав  і свобод людини,  впровадження практики належного врядування прозорості та підзвітності інститутів влади.

 Голова громадської ради Григорій Марін  прозвітував про діяльність  за пів року роботи громадської ради.

 Наостанок  була проголосована ініціатива громадської ради щодо консолідації суспільства територіальних громад району та проведення конкурсу «Таланти Первомайщини» серед колективів об’єднаних громад Первомайського району», приуроченого до Дня Перемоги у Другій світовій війні.

 За результатами засідання прийняті конкретні рішення та будуть розміщені відповідні  звіти для інформування громадськості.

 

Всі новини →