Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Вакцинація від поліомієліту

09/02/2022

У відповідь на виявлення вірусу поліомієліту у 20 дітей на Рівненщині й Закарпатті, в Україні ухвалений план реагування на спалах цієї хвороби.  Ліквідація спалаху буде відбуватись у 2 етапи:

1 лютого 2022 року розпочався перший (тритижневий) раунд кампанії на Миколаївщині форсованої планової імунізації інактивованою поліомієлітною вакциною дітей віком від 6 місяців до 6 років , впродовж якого на території Миколаївської області необхідно щепити 2275 дітей.

   В межах 2 етапу  щеплюватимуть  оральною поліомієлітною вакциною  усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони мають усі необхідні щеплення відповідно до Національного календаря. Це необхідно для захисту дітей від інфікування та зупинення циркуляції вірусу.  

Водночас, станом на 08.02.2022, в Миколаївській області щеплено менше 6 % дітей від необхідної кількості. Викликає занепокоєння, що такі темпи вакцинації є одними з найнижчих в Україні. Подальше ігнорування Кампанії надавачами первинної медичної допомоги може зашкодити досягненню рекомендованих показників охоплення щепленнями інактивованою поліомієлітною вакциною.

Найбільш вразливі до поліомієліту — діти до 6 років. В окремих випадках заразитися також можуть невакциновані дорослі.

Поліомієліт може загрожувати великій кількості невакцинованих або не повністю вакцинованих дітей невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин. Серед тих, кого паралізувало внаслідок поліомієліту, 5–10% помирають через те, що параліч уразив саме дихальні м’язи. 

Поліомієліт викликають поліовіруси, що потрапляють до організму зазвичай через немиті руки та іноді через брудну воду. Поліовірус поширюється непомітно і швидко, і дуже часто - через відсутність будь-яких симптомів у більшості інфікованих.

Ліків від поліомієліту не існує. Єдиним і безальтернативним захистом від хвороби є щеплення. 

 

Всі новини →