Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Володимир Клочко: Завдяки вакцинації від COVID-19 в області не було навантажено медичну систему

17/02/2022

 На цей час в Миколаївській області продовжує спостерігатися високий показник захворюваності на COVID-19. Проте, завдяки вакцинації не було навантажено медичну систему й область продовжує перебувати в «помаранчевій» зоні, а не в «червоній». Так, фахівцями прогнозується, що в короткий проміжок часу на Миколаївщині може відбутися спад захворюваності.

 

Про це у четвер, 17 лютого, під час брифінгу розповів Володимир Клочко - головний державний санітарний лікар Миколаївської області, заступник генерального директора із впровадження системи управління якістю, в. о. генерального директора ДУ Миколаївського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України.

 

«Щеплення від COVID-19 не дозволяє запобігти важкому перебігу хвороби. Загальна кількість захворілих на коронавірусну хворобу вакцинованих хоча б 1 дозою склала 13 % по області, а по Україні – 13,5 %. На території країни вже 617 тис. людей зробили бустерну дозу, а на Миколаївщині щеплено – 20336 особу», - повідомив він.

 

Володимир Клочко зазначив, що наразі для того, щоб отримати вакцини дорослому потрібно мати з собою лише паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків. А от для вакцинації дітей з собою треба взяти свідоцтво про народження (для дітей 12-13 років) або паспорт та ідентифікаційний код (для дітей 14-17 років) для того, щоб дані про вакцинацію внесли в електронну систему охорони здоров’я.

 

«Декларація із сімейним лікарем, щоб отримати щеплення, необов’язкова. Втім, наявність значно прискорює процес внесення даних про ваше щеплення до електронної системи охорони здоров'я», - додав він.

 

Також Володимир Клочко поінформував про зміни у стандартах надання медичної допомоги, щодо перебування хворого на COVID-19 на самоізоляції.

 

За його словами, наразі через 5 днів з дати появи симптомів або отримання позитивного тесту самоізоляцію можна завершувати, проте основною умовою є відсутність симптомів.

 

«Але все ж таки я раджу людям орієнтуватися на рекомендації лікаря й стосовно того, який у вас перебіг хвороби, вам буде запропоновано або робити ПЛР-тест або завершувати самоізоляцію», - зазначив Володимир Клочко.

Всі новини →