Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

В умовах воєнного стану Уряд визначив розмір оплати праці бюджетникам за час простою. Відправляти у відпустку за свій рахунок примусово — протизаконно.

11/03/2022

 В умовах воєнного стану Уряд визначив розмір оплати праці бюджетникам за час простою. Відправляти у відпустку за свій рахунок примусово — протизаконно.

Керівникам державних органів, підприємств, установ та організацій, які фінансуються або дотуються з бюджету, до припинення чи скасування воєнного стану в Україні в межах фонду зарплати, передбаченого у кошторисі, Уряд надав право самостійно визначати розмір оплати часу простою працівників, але не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові тарифного розряду (посадового окладу).

Це передбачено у п.1 Постанови КМУ від 07.03.2022 р. №221.

Також рекомендовано керівникам органів місцевого самоврядування застосовувати положення пункту 1 цієї Постанови та здійснювати його виконання в межах фондів зарплати, передбачених у кошторисах відповідних органів, підприємств, установ та організацій.

Таким чином, працівники бюджетних закладів, де оголошено простій через воєнний стан, мають отримувати не менше 2/3 посадового окладу (тарифної ставки). Якщо ж фонд оплати праці дозволятиме виплачувати більшу суму зарплати, то бюджетний заклад може це здійснювати, а рішення залишається за керівником.

До редакції надходять звернення від первомайців: деякі керівники бюджетних установ змушують їх писати заяви про відпустки без збереження заробітної плати у зв’язку із введенням в Україні правового режиму воєнного стану.

Уряд та Держпраці нагадують, що відправляти працівників у відпустку без збереження заробітної плати можливо лише з ініціативи такого працівника.

За повідомленням Держпраці, наразі, під час воєнного стану, за такі випадки керівників не зможуть оштрафувати, однак після закінчення воєнного стану інспектори опрацюють кожне звернення від працівників про порушення їхніх прав.

Про мобілізованих працівників

На мобілізованих працівників поширюються гарантії, встановлені ст. 119 КЗпП. Тобто за ними зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі, незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб — підприємців, у яких вони працювали на час призову.

Отже, звільнити їх не можна. Єдиний виняток — це ліквідація підприємства. Для такого випадку збереження місця мобілізованим не передбачено.

Управління Держпраці в Миколаївські області:

Адреса: вул. Маршала Василевського, 40/1, м.Миколаїв, 54003.

Телефон: +38 (0512) 50-01-34.

E-mail: dsp@mk.dsp.gov.ua.

E-mail для звернень громадян: zvern@mk.dsp.gov.ua.

Всі новини →