Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

14 червня - Всесвітній День донора крові

14/06/2023

 14 червня відзначається Всесвітній день донора крові – щорічне свято на честь осіб, які добровільно здають свою кров заради порятунку інших людей.

Потреба в донорській крові виникає у осіб будь-якого віку з різними захворюваннями. Тому кожен донор, який здає кров, робить свій безцінний внесок у добру справу – порятунок людських життів.

Саме цього дня в 1868 році австрійський лікар Карл Ландштейнер відкрив групи крові людини. Ініціювали проведення цього свята чотири міжнародні організації, які займаються пропагандою добровільного донорства: Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародна федерація Червоного Хреста, Федерація організацій донорів крові й Товариство з переливання крові.

Це свято – ще один шанс міжнародної спільноти закликати людей до відповідальності одне перед одним і надання посильної допомоги тим, хто її потребує.

На сьогодні в Україні тема донорства крові особливо актуальна, адже війна, що триває нині, не обходиться без поранень, які спричиняють крововтрати. Надання належної медичної допомоги постраждалим передбачає використання донорської крові та її компонентів. Участь у донорстві дозволяє створити запас компонентів крові, оперативне використання яких є запорукою спасіння людського життя у екстремальних умовах бойових дій.

Вітаємо всіх донорів! Спасибі вам за те, що ви даруєте людям надію на порятунок, бо життя людини - найвище благо на землі, а порятунок його – найвища честь для тих, хто долучається до цього.


Всі новини →