Головна | Новини | ОГОЛОШЕННЯ | Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?" |
16/06/2023
У результаті руйнації Каховської ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, при переробці та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму - дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання. Рекомендуємо найближчим часом утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, яка може мати походження з Херсонської області і регіонів басейну річки Дніпро”. Жоден із способів приготування їжі не зробить її безпечною. Вживати таку рибу не можна у будь-якому вигляді: соленою, сушеною, вареною чи смаженою. Вона може містити збудники інфекційних захворювань. Зокрема, ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.
Як себе убезпечити
не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їхнього приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
не вживайте консерви за найменшої підозри на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.
У разі виявлення риби та рибних продуктів сумнівної якості та невідомого походження в обігу, просимо негайно повідомити Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. М. Демченко, 8в за телефоном (05161) 7 – 53 – 58, або на електронну адресу [email protected].