Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Амброзія полинолиста – небезпечний карантинний бур’ян.

04/07/2023

 На сьогоднішній день однією з болючих проблем здоров’я людей  являється алергія. І не останнє місце в переліку причин її виникнення належить карантинному буряну амброзії полинолистій( Ambrosia artemisiifolia L.)  

Сходи амброзії полинолистої з’являються в травні (на півдні України - в квітні), коли ґрунт добре прогріється, з глибини до 8 см, але  оптимальна глибина – 1-4 см. В початкову фазу росту амброзія інтенсивно вкоріняється, надземна частина  росте дуже повільно. Потім  з початку червня, починається інтенсивний ріст та розгалуження надземної частини. Цвітіння рослини сильно розтягнуто - з серпня по жовтень.

  Амброзія полинолиста засмічує подвір’я  та вулиці, присадибні ділянки, сади, парки, городи, пустирі, узбіччя доріг, залізничні насипи, береги річок та ставків. На полях може засмічувати посіви озимих і ярих культур, багаторічних і однорічних кормових трав, технічних, особливо просапних культур, а також полезахисні лісосмуги. Переноситься насіння карантинного бур’яну з насіннєвим  матеріалом, відходами, сіном, транспортними засобами, тваринами та людиною. Насіння її легко плаває на воді, тому розноситься водою під час повені, злив і при зрошені.

Амброзії полинолистій властива висока регенераційна здатність. При скошуванні амброзії полинолистої від прикореневих частин можуть відростати нові паростки. Відростання починається від стебла, частіше – від його частин, що залягають на 3-5см нижче поверхні ґрунту, але не від коріння. На скошених в період цвітіння рослинах може утворюватися життєздатне насіння. Чим вище зрізане стебло, тим більше на ньому може утворюватися додаткових пагонів. Тому радикальним методом у боротьбі з нею є виполювання, тобто виривання рослини з коренем.

  Рослини амброзії належать до тих бур’янів, що завдають шкоди не тільки сільськогосподарським культурам, а й безпосередньо здоров’ю людини. Надземні частини бур’яну містять 0,14 % ефірних олій. Квітковий пилок карантинного бур’яну має чітко виражену сенсибілізуючу дію і є основною причиною виникнення поллінозів.

В період цвітіння серед населення спостерігається алергійне захворювання – амброзійний полліноз ( осіння сінна лихоманка ). В місцях широкого розповсюдження амброзії в період її цвітіння спостерігаються епідемічні захворювання населення на полліноз. Захворювання  проходить у вигляді різко вираженого алергійного риніту, кон’юктивіту, важкої бронхіальної астми, мігрені, кропивниці, хвороба також супроводжується різким знесиленням. Лікування  алергії, спричиненої пилком амброзії, тривале й важке. 

  Враховуючи велику шкідливість амброзії полинолистої як для сільського  господарства, так і для здоров’я  людини, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових  завдань усіх землекористувачів.

   Невиконання карантинних заходів щодо знищення амброзії полинолистої тягне за собою накладання штрафу на посадових осіб від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на громадян – від 4 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян згідно ст..105 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».

Всі новини →