Головна | Новини | ОГОЛОШЕННЯ | Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?" |
18/08/2023
Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує про необхідність дотримання діючого законодавства про харчові продукти на всіх етапах поводження.
Оператори ринку, які займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів повинні:
- бути обов’язково зареєстровані у державному реєстрі операторів ринку харчових продуктів або мати актуальний експлуатаційний дозвіл;
- впровадити на потужностях постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP);
- не порушувати вимоги щодо забезпечення простежуваності та/або ведення записів (документації), передбачених законодавством про харчові продукти. На всі продукти харчування повинні бути товарно-транспортні накладні (ТТН);
- дотримуватись встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів; до обладнання та інвентарю, з якими контактують харчові продукти, проводити їх чищення та дезінфекцію; до постачання води; до пакування та маркування харчових продуктів; під час поводження з харчовими відходами та ін.;
- контролювати дотримання вимог до гігієни персоналу;
- здійснювати поводження з харчовими продуктами з дотриманням температурних режимів та термінів зберігання;
- вести результативну боротьбу зі шкідниками та гризунами.
Відповідальність за порушення вимог законодавства про харчові продукти передбачена статтею 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» № 2042, зокрема:
- порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат;
- використання незареєстрованої потужності з виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, якщо обов'язковість її державної реєстрації встановлена законом, тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців − у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат;
- невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат;
- пропонування до реалізації або реалізація харчових продуктів або кормів, які є шкідливими для здоров’я людини або тварини, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі сорока мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі двадцяти п’яти мінімальних заробітних плат;
- порушення вимог щодо забезпечення простежуваності та/або ведення записів (документації), передбачених законодавством про харчові продукти, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі восьми мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців - у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат тощо.