Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

З Днем Державного Прапора України

23/08/2023

 Синьо-жовтий стяг… Скільки символічного він у собі поєднує! Синій колір - то чисте безхмарне небо, а жовтий - то родючі пшеничні поля. Ця версія відома українцям здавна. Також існує думка, що в кольорах українського прапору закодовано дві природні стихії - вогонь та воду. Але тепер увесь світ знає, що стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього й жовтого кольорів - це святиня України, яка омита кров’ю безстрашних та нескорених Захисників, що гордо відстоюють суверенітет та незалежність Батьківщини у жорстокій російсько-українській війні. Війні, в котрій Державний Прапор України є постійним супровідником військових на передовій та цивільних в тилу.

 

Поєднання синього та жовтого кольорів в Україні має історичне коріння. У 1256 році заснованому місту Львову надавався герб, на якому зображений золотий лев на блакитному тлі. Істориками доведено, що у XVIII столітті козацькі прапори Війська Запорозького часто виготовляли з блакитного полотнища, на яке жовтою фарбою наносилися зорі, хрести, зброя. На західноукраїнських землях прапори із синім та жовтим кольорами поширювалися під час Першої світової війни та супроводжували відзначення 100-річного ювілею Великого Кобзаря - Тараса Шевченка.

 

22 березня  1918 р. Центральна Рада в Києві ухвалила "Закон про державний прапор Української Народної Республіки". Стяг тоді був жовто-блакитним. Але у період Гетьманату Павла Скоропадського порядок кольорів було змінено на синьо-жовтий. 20 березня 1920 року ухвалено крайовий синьо-жовтий прапор для Закарпатської України, а 15 березня 1939 р. він був прийнятий як державний прапор Карпатської України.

 

23 серпня 1991 року синьо-жовтий український стяг до сесійної зали Верховної Ради внесла група депутатів на чолі з В’ячеславом Чорноволом. Історичний прапор відправили до музею Верховної Ради, а 4 вересня український стяг урочисто підняли над будівлею парламенту.

 

Синій та жовтий кольори мають для українців глибокий зміст. Створюючи логотип для Євро-2012, було прийнято рішення зобразити золоту соняшникову квітку на синьому фоні. Після вторгнення росії в Україну система відповідності кольорів Pantone обрала основні кольори 2022 року - “вільний” синій та “енергійний” жовтий. Як ілюстрацію системою було додано фотографію соняшників на тлі синього неба.

 

Синьо-жовтий прапор - це символ предковічної боротьби українського народу за мир на рідній землі. У ньому втілено невтомну працю українських трударів, честь та гідність, незламність та хоробрість Захисників, демократичні цінності держави та чесноти народу. На знак підтримки у наш прапор нині одягнений увесь цивілізований світ, котрий також проти загарбницьких військових посягань росії. Звільняючи населені пункти у ході оборонно-контрнаступальних дій, наші бійці повертають прапор у кожне споконвічно українське місто та село.

 

Під Державним Прапором України загинуло 236 воїнів Первомайського району. Захисники віддали свої життя, щоб стяг і надалі майорів у блакитному небі, в якому немає ракет та ворожих дронів, а квітучу Україну покинуло горе, котре принесла росія. Пам’ять про безсмертний подвиг земляків у наших серцях житиме вічно.

 

Українці! Піднесімо сьогодні наш яскравий синьо-жовтий прапор! Нехай він гордо в’ється хвилями свободи, демонструючи світові прагнення до миру, свободи та життя. Із українським стягом нас ніхто не зможе скорити, бо він уособлює велич народу. З Днем Державного Прапора України! З ним ми дужі та єдині! Слава Україні! Героям Слава!

 

З повагою начальник Первомайської районної військової адміністрації Сергій САКОВСЬКИЙ

Всі новини →