Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Протруєння насіння – запорука високого врожаю

14/09/2023

   Обов'язковим заходом захисту сільськогосподарських культур від шкідників та хвороб є протруєння насіння. Тільки якісне протруювання посівного матеріалу може гарантувати знезараження насіння від внутрішньої і зовнішньої інфекцій хвороб; боротьбу зі шкідниками сходів і грунтовими багатоїдними шкідниками; стимуляцію росту і розвитку рослин; забезпечення рослин мікроелементами. Загалом існує три основні способи обробки насіння:

сухе протруювання – передбачає обпилення посівних матеріалів  захисними препаратами, використовуючи при цьому спеціальне обладнання;

напівсухе протруювання -  порошковидний препарат розводять до густої суспензії, після чого ним зволожують зерно чи інший садивний матеріал;

мокре протруювання – з допомогою розчину того чи іншого препарату насіння для посіву повністю змочують чи навіть занурюють у рідину на декілька хвилин. Тому враховуючи ці особливості, спеціалісти агро-формувань повинні приділяти особливу увагу підготовці насіння сільськогосподарських культур до посіву. Для протруювання насіння обладнують спеціальні майданчики на відстані не ближче 200 м від житлових та тваринницьких приміщень, джерел водопостачання, місць зберігання продуктів харчування, фуражу та приймання їжі та води. Люди, які працюють на протруюванні насіння обов’язково повинні пройти медичний огляд, навчання і отримати свідоцтво та посвідчення на право роботи з пестицидами і агрохімікатами та  інструктаж з правил техніки безпеки, працювати тільки в спецодязі та індивідуальних засобах захисту згідно санітарними вимогами. Для проведення протруєння необхідно використовувати препарати дозволені до використання згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» Ефективність протруєння значно мірою також залежить від строків його проведення, від вибору препаратів. Контактні препарати більш ефективні при завчасному протруєнні, а системні – при передпосівному. Рекомендовано також  комплексне застосування протруйників,  регуляторів росту рослин і біопрепаратів при допосівній обробці насіннєвого матеріалу. Слід зазначити, що застосування регуляторів росту за допосівної обробки насіння значно посилює дію інсекто-фунгіцидів. В результаті дії регуляторів росту, які застосовуються при підготовці насіння до сівби, збільшується енергія проростання насіння, польова схожість.  Причому проростання насіння розпочинається на 3-4 доби раніше. Протруєння насіння можна проводити завчасно (за 2-3 тижні до сівби) і безпосередньо перед сівбою. Перед початком протруювання треба розрахувати необхідну кількість  насіння для сівби, щоб після сівби не було перехідних залишків і не створювалася небезпека для людей, тварин, птиці. Сівбу необхідно проводити,  тільки насінням високих посівних кондицій, добре відкаліброваним насінням, що зменшує можливість розвитку хвороб, забезпечує одержання дружніх, рівномірних сходів. Воно має бути своєчасно просушене, відсортоване, вологість не повинна перевищувати 14%, не повинно бути травмованого, недостиглого зерна, яке найчастіше уражується хворобами та має знижену схожість. Рослини за таких умов добре кущаться, добре перезимовують. Для одержання високих врожаїв, також важливо врахувати роль попередника, способи обробітку грунту, строки висіву та глибину загортання насіння, застосування добрив. Тільки раціональне поєднання елементів агротехніки, висів насіння високих посівних кондицій, правильний підбір протруйника дасть змогу отримати високий урожай.

 

Всі препарати для протруєння насінневого матеріалу, купляти потрібно в дистриб’юторів,  які мають право на їх реалізацію, відповідні сертифікати якості, на препарат.

Всі новини →