Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Неурядові організації національних меншин України виступили з заявами напередодні оприлюднення звіту Єврокомісії з розширення

25/10/2023

 Одразу три українські неурядові організації у своїх заявах підтримали євроінтеграційні прагнення України та закликали Європейську Комісію та країни-члени зробити крок назустріч відкриттю перемовин про членство України в ЄС.

 

Про це повідомляє Державна служба України з етнополітики та свободи совісті.

 

Як зазначає у заяві Конгресу національних громад України:

 

«Ми звертаємося до Європейської комісії та урядів держав-членів Європейського Союзу з закликом підтримати прагнення українського народу формалізувати приналежність до європейської родини. На жаль, дрібні егоїстичні міркування іноді штовхають окремих політиків, навіть європейських, на недалекоглядні популістські кроки. Ми застерігаємо усіх, хто розмірковує над можливістю скористатися моментом та згадати реальні чи надумані образи на українську державу та її народ – не варто цього робити. Гальмувати інтеграцію України в європейський простір сьогодні – це злочин проти європейських цінності, цивілізації, європейської історії та найголовніше – спільного європейського майбутнього».

 

У неурядовій організації підкреслили, що всі кроки, від обговорення потенційних змін до законодавства до розробки докладної супутньої документації, яка затверджується на рівні Кабінету Міністрів, органи державної влади здійснювали лише після інтенсивних та багаторазових консультації з міжнародними та українськими незалежними експертами та представниками організацій національних меншин.

 

Асоціація єврейських організацій та громад (Ваад) України у своїй заяві наголошує:

 

«Ми вважаємо важливим підкреслити, що європейські цінності, з повагою до людської гідності та релігійної й культурної толерантності, відображають прагнення національних меншин України реалізовувати свої невід'ємні права. Тому ми закликаємо ЄС підтримати прагнення України стати повноправним членом європейської родини. Ми сподіваємося, що переговори про членство України в Європейському Союзі розпочнуться вже цього року. Це стане запорукою як розвитку країни в цілому, так і зміцнення статусу її національних меншин зокрема».

 

Як зазначають у Ваад, членство України в ЄС відкриває перед Україною політичні та економічні перспективи, а також зокрема і належний і гарантований захист прав національних меншин – подальша інтеграція в ЄС дозволить досягти прогресу в цьому питанні.

 

У своєму зверненні, Рада національних спільнот України своєю чергою підкреслює:

 

«Зміцнення зв'язків між Україною та ЄС сприяє створенню більш інклюзивного, рівноправного та процвітаючого суспільства. Ми закликаємо лідерів держав-членів ЄС розпочати переговори про членство України в ЄС у 2023 році.

 

В організації переконані, що шлях України до європейської інтеграції надає безпрецедентну можливість зміцнити права національних меншин та сприяти культурному розмаїттю.

 

Довідково

 

Завершення реформи законодавчої бази щодо національних меншин згідно з рекомендаціями Венеціанської комісії, та ухвалення механізмів імплементації є однією з семи рекомендацій Європейської Комісії, виконання яких необхідне до відкриття перемовин про вступ України в ЄС.

 

Докладніше на сайті ДЕСС: https://dess.gov.ua/neuriadovi-orhanizatsii.../

 

Всі новини →