Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

УВАГА мишоподібні гризуни – шкідники с/г культур

28/11/2023

 Мишоподібні гризуни – це численна група гризунів із класу ссавців. Характерною біологічною особливістю цих шкідників є живлення їх рослинним кормом та висока плодючість. За сприятливих кормових і погодних умов мишоподібні гризуни швидко розмножуються на полях, лісосмугах в приміщеннях. Гризуни завдають значних збитків сільськогосподарським посівам та посадкам, а також зерновим запасам у складських приміщеннях, особливо сильно пошкоджують зернові культури в період сходів та дозрівання. Крім того вони небезпечні в епідеміологічному відношенні, оскільки здатні передавати такі хвороби, як чума, холера, туляремія, лептоспіроз так, як вони активні круглий рік.

 

В нашій зоні найбільш розповсюджені мишоподібні гризуни це полівка звичайна, громадська і курганчикова. Всі вони риють в грунті нори, де ховаються від шкідників, від несприятливих погодних умов, для вигодовування потомства. Гнізда розміщують на глибині від 5 до 25 см в залежності від сезону і температури грунту. Для виявлення шкодочинності мишоподібних гризунів необхідно постійно обстежувати посіви культур восени(перед зимівлею) та рано на весні. На кожні 200 га обліковують ділянку довжиною не менше 500 м, ширина 2,5 або 5 м (0,12-0,25 га) залежить від густоти рослин і можливості виявляти нори. Враховують число колоній всього, в т.ч. жилих нір. За наявності 3-5 колоній гризунів на гектар приступають до захисних заходів.

 

Заходи боротьби з мишоподібними гризунами.

 

Зниження шкодочинності гризунів базується на створенні несприятливих умов для їх життєдіяльності в агроценозах,  за рахунок зменшення площ придатних для резервації і розселення популяції шкідника. Також важливою умовою підтримання низької чисельності шкідників являється проведення агротехнічних і господарських заходів, що перешкоджають заселення гризунами посівів. З  найбільш дієвих засобів боротьби з гризунами є використання отруєних принад ( зерно злаків, насіння соняшнику). Згідно з «Переліком пестицидів дозволених до використання в Україні», є значна кількість препаратів на основі діючої речовини  бродіфакум, бромадіолон та флокумафен.

 

Звертаю вашу увагу, що безпечним для свійських тварин та довкілля є застосування біологічних препаратів для боротьби з гризунами. Використовують  Бактороденцид, Бакто кумарин, Раттер та ін..

Препарати на основі фосфіду цинку (роденфос) заборонені до використання .

 

При проведенні захисних заходів  необхідно дотримуватись вимог ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

Всі новини →