Головна | Новини | ОГОЛОШЕННЯ | Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?" |
22/01/2024
Сьогодні поговоримо про стихійну торгівлю. Відповідно до статті 14 Закону України “Про захист прав споживачів” споживач має право на безпеку продукції, а саме на те, щоб продукція за звичайних умов її використання, зберігання і транспортування була безпечною для його життя, здоров'я, навколишнього природного середовища. Чи забезпечене це право у випадку вуличної торгівлі? Питання риторичне.
На жаль, невпорядкована торгівля, що відбувається в умовах повної антисанітарії, – явище звичне і вже давно стало невід’ємним атрибутом нашого життя. У жодній європейській країні не можна побачити вуличних продавців харчовими продуктами на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях.
Варто сказати, що продаж продукції «з тротуару» стає загрозою здоров’ю споживачів. Однак продавців це зовсім не насторожує, як і той факт, що поряд дорога, пил, вихлопні гази автомобілів. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Часто у місцях стихійної торгівлі реалізують контрабандну або виготовлену у підпільних цехах продукцію, яка представляє високий ризик для здоров`я людей.
Люди вважають, що такі продукти дешевші і свіжіші та й заощаджується час на відвідини ринку чи супермаркету
Жителі міста та району повинні розуміти: придбаний у невстановленому місці товар у випадкової людини, в умовах, що не відповідають нормам його виготовлення та зберігання, у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини.
Ніколи і ні за яких умов не купуйте харчові продукти, особливо тваринного походження, в місцях стихійної торгівлі! Це може зробити вас, або вашу дитину інвалідом, хворим на трихінельоз на все життя. М’ясо трупа тварини може спричинити не просто гостре отруєння, а й захворювання, яке призведе до самих тяжких наслідків. Необхідно не забувати про ще одну проблему, яку несе в собі стихійна торгівля – це небезпека розповсюдження африканської чуми свиней. Адже м’ясна продукція, яка реалізується на стихійних ринках знаходиться поза межами ветеринарно-санітарного контролю. Купуючи м’ясо невідомого походження, яке можливо вивезене спритними ділками з неблагополучних по африканській чумі пунктів, несвідомі громадяни будуть лише сприяти її розповсюдженню.
В'ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м'ясні, рибні, овочеві, грибні консерви вироблені з недотриманням технологічних вимог та при неправильному зберіганні, порушенні температурного ланцюга стають джерелом ботулізма.
При реалізації молока та молочних продуктів, продавці повинні щодня надавати їх на перевірку. І при цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко і де вказано, чи досліджувалась вона на мастит, лейкоз та бруцельоз – хвороби, які можуть передаватись і людям. Якщо це реалізатор, то в нього має бути санітарна книжка із записами про обов’язкові медичні огляди. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і не завжди мають відоме походження – іноді пляшки збирають на смітниках. Такі вимоги до торгівлі даними продуктами пов’язані з їх небезпечністю для здоров’я у випадку неналежного зберігання цього товару, отримання молока від хворої худоби, купування його у нездорового продавця…
Систематичне вживання сирого молока та іншої молочної продукції від хворих на лейкоз тварин небезпечне для здоров’я і життя людини, особливо для дітей до 12 років у яких ще не сформований імунітет. Це може призвести до розвитку в організмі людини і особливо дитини важкого онкологічного захворювання – лейкозу або лейкемії (раку крові).
Домашній сир може містити залишки прального порошку, надлишок соди та інші токсиканти, які підірвуть ваше здоров’я часто непомітно із відтермінованим ефектом. Всього існує біля сотні способів фальсифікувати виробництво домашніх молочних продуктів і більшість із них шкідливі для вашого здоров’я, а особливо дитячого.
При купівлі будь-якого харчового продукту уважно оглядайте упаковку та маркування. Розмазані букви, порушення маркування, наявність недостовірної інформації повинні слугувати для вас чітким вказівником, що цей товар купувати не можна!
Купуючи продукти харчування на вулиці покупець бере відповідальність на себе та повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я. Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде – відповідача немає.
Держпродспоживслужба нагадує, що єдиними законними місцями для торгівлі харчовими продуктами є продовольчі магазини та ринки.
В магазині за якість і безпечність товарів несе відповідальність суб’єкт господарювання.
На ринку продавати власні продукти можуть як юридичні, так і фізичні особи, у випадку, якщо вони мають при собі:
документи, які підтверджують якість продукції;
медичну книжку у продавця;
висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи;
сплачений ринковий збір.
Відсутність зазначених вище документів на харчові продукти означає відсутність гарантії її якості та безпечності.
Відповідно до Законів України «Про національну поліцію» та «Про місцеве самоврядування в Україні» недопущення торгівлі у невстановлених місцях відноситься до компетенції органів внутрішніх справ та місцевого самоврядування.
Пам’ятаємо, що стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит.
Тож будьмо свідомими та обираймо.
Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!