Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Сімейні форми виховання - Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ)

06/02/2024

 Батьки-вихователі: обов’язки та вимоги

Батьки-вихователі – особи, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування у дитячий будинок сімейного типу.

Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Обов’язки батьків-вихователів

Батьки-вихователі несуть відповідальність за життя, здоров’я, фізичний і психічний розвиток дитини. Вони представляють її інтереси в усіх органах та установах. Батьки-вихователі повинні поважати гідність дитини та сприяти розвитку її природних здібностей, готувати до самостійного життя.

Вихованці проживають і виховуються у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку. Після досягнення 18-річного віку такі особи у разі продовження навчання в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти можуть за їх вибором продовжити проживати і виховуватися у цьому дитячому будинку сімейного типу до закінчення відповідних закладів освіти.

Хто може стати батьками-вихователями

Батьками-вихователями можуть бути повнолітні працездатні особи. Вони повинні пройти навчання, організоване обласними центрами соціальних служб. Курс викладають психологи, педагоги, медики за спеціальною програмою.

Підстави для відмови у взятті на виховання дітей

Особи не можуть бути батьками-вихователями, якщо:

·  хоча б один із кандидатів у батьки-вихователі:

·  не пройшов курс підготовки;

·   визнаний недієздатним або обмежено дієздатним;

·   позбавлений батьківських прав;

·   є колишнім опікуном (піклувальником, усиновителем), позбавленим повноважень за неналежне виконання обов’язків;

·  особи були засуджені за злочини:

·   проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи;

·   проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності;

·   у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів;

·   передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України або

·   мають непогашену чи не зняту судимість за вчинення інших злочинів;

·  на час досягнення обома батьками-вихователями пенсійного віку усі вихованці не встигнуть досягнути 18-річного віку (вік вибуття з дитячого будинку сімейного типу);

·  особи мають вади фізичного чи психічного здоров’я.

 Як створити дитячий будинок сімейного типу

Рішення про створення дитячого будинку сімейного типу приймається районною, районною у м. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчими органами міських рад.

Документи, які треба надати

·             заяву кандидатів у батьки-вихователі про утворення дитячого будинку сімейного типу із зазначенням інформації про наявність або відсутність кредитних зобов’язань;

·             копію документа, що посвідчує особу;

·             копію реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків або інформація про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу) (за наявності);

·             копію документа, де зазначено унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності);

·             довідку про заробітну плату за останніх шість місяців або відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків або довідка про подану декларацію про майновий стан і доходи за попередній календарний рік.

·             довідку про наявність або відсутність виконавчого провадження стосовно боргових зобов’язань;

·             довідку про реєстрацію місця проживання особи (для кандидатів у батьки-вихователі та членів сім’ї, які проживають з ними на спільній житловій площі);

·             копію свідоцтва про шлюб або витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про шлюб (для осіб, які перебувають у шлюбі);

·             висновок про стан здоров’я заявника за формою згідно з додатком 5 до Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. N 866 "Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дітей" - для заявників та членів сім’ї, які проживають з ними на спільній житловій площі;

·             довідку про наявність або відсутність судимості, видану територіальним органом з надання сервісних послуг МВС за місцем проживання заявника (для кожного заявника та членів сім’ї, які проживають з ними на спільній житловій площі);

·             документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням (для осіб, які бажають утворити прийомну сім’ю або на житловій площі дитячий будинок сімейного типу, - документ, що підтверджує право власності).

Грошове забезпечення батьків-вихователів

Розмір грошового забезпечення становить один прожитковий мінімум для працездатної особи на кожну дитину-вихованця. Розмір виплати не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця.

Грошове забезпечення призначається і виплачується щомісяця кожному з батьків-вихователів.

Грошове забезпечення батьків-вихователів

Розмір грошового забезпечення становить один прожитковий мінімум для працездатної особи на кожну дитину-вихованця. Розмір виплати не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця.

Грошове забезпечення призначається і виплачується щомісяця кожному з батьків-вихователів.

Державна соціальна допомога на вихованців дитячого будинку сімейного типу

Якщо дитині виплачується пенсія, аліменти, стипендія, інші види державної допомоги, розмір допомоги визначається як різниця між 2,5 прожитковими мінімумами та розміром інших виплат.

Для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, які навчаються

·  у закладах загальної середньої освіти,

·  за денною формою навчання у закладах

· професійної (професійно-технічної),

· фахової передвищої,

· вищої освіти

до закінчення відповідних закладів освіти розмір державної соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи, (3,5 – для осіб з інвалідністю).

Коштами, які належать вихованцям (пенсія, аліменти чи інші види державної допомоги), розпоряджаються батьки-вихователі і можуть витрачати їх на потреби вихованців. 

Контроль за умовами проживання вихованців

 

Контроль за утримання, виховання, навчання вихованців здійснюють служби у справах дітей районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських рад за місцем проживання сім’ї шляхом її відвідування. Періодичність відвідувань установлюється окремим графіком. Відвідування повинні проводитись не рідше ніж один раз на рік, крім першого відвідування, яке проводиться через три місяці після влаштування дитини в дитячий будинок сімейного типу.

Раз на рік служба у справах дітей за місцем проживання сім’ї складає звіт про стан виховання, утримання і розвитку дітей в дитячому будинку сімейного типу на основі інформації, що надається центром соціальних служб, іншими установами або закладами надання соціальних послуг чи соціальним працівником або фахівцем із соціальної роботи, який здійснює соціальне супроводження сім’ї, адміністрацією закладу дошкільної освіти або закладу загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, де навчається дитина, лікарем загальної практики - сімейним лікарем, лікарем-педіатром і дільничним офіцером місцевої поліцейської дільниці. Батьки-вихователі обов'язково ознайомлюються з складеним звітом, який затверджується начальником служби у справах дітей.

Відлік річного строку починається з дати влаштування дитини в дитячий будинок сімейного типу, а у разі переїзду - з дати прийняття рішення про забезпечення функціонування дитячого будинку сімейного типу на відповідній адміністративно-територіальній одиниці.

Соціальне супроводження дитячих будинків сімейного типу

Соціальне супроводження дитячих будинків сімейного типу передбачає здійснення заходів, спрямованих на сприяння створенню батьками-вихователями належних умов функціонування дитячого будинку сімейного типу, в тому числі надання соціальних послуг (у разі потреби).

Соціальне супроводження дитячого будинку сімейного типу здійснюється постійно.

Для здійснення соціального супроводження за дитячим будинком сімейного типу закріплюється соціальний працівник або фахівець із соціальної роботи, який пройшов спеціальну підготовку за програмою, затвердженою наказом Мінсоцполітики. Соціальний працівник або фахівець із соціальної роботи проходить навчання не рідше ніж один раз на п'ять років у регіональному центрі соціальних служб.

Заява може бути подано в паперовій формі з відповідними документами безпосередньо під час особистого прийому в службі у справах дітей. 

 

Ще розмірковуєте? а вони вже чекають на Вас!
 
Дізнайтеся детальну інформацію: Служба у справах дітей Первомайської РВА, за адресою: м. Первомайськ, вул. Варварівська, буд. 12, 4 поверх, каб. 113 або за тел. +380680658598

Звертайтесь!!!

 

Всі новини →