Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

«Говорити про відновлення економіки району поки завчасно»: інтерв’ю з головою РВА

16/02/2024

 З чого складається бюджет Первомайського району? Яка ситуація з ВПО? Наскільки великими були економічні втрати з моменту повномасштабної війни і як швидко йде процес відновлення? На ці та інші запитання дає відповіді голова районної військової адміністрації Сергій Саковський.

«Сільгосптоваровиробники змушені продавати вирощену продукцію за зниженими цінами»

— Сергію Володимировичу, Первомайщина — регіон тиловий. Але війна стала шоком не тільки для людей, а й для економіки регіону. Наскільки великими були економічні втрати і як швидко йде процес відновлення?

— У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України 24 лютого 2022 року Указом Президента України введено воєнний стан, який продовжено і дотепер. Військові дії спричинили руйнівний вплив на життя людей та масове порушення ланцюгів економічної діяльності, руйнування інфраструктури, що насамперед призводить до значних економічних втрат як в Первомайському районі, так і в Україні. Первомайський район має багатогалузеву економіку. Ключову роль у структурі економіки мають сільське господарство та промисловість. На розвиток ключових галузей економіки мають вплив ряд факторів: адміністративний устрій, географічне розташування, сировинний потенціал, розвиток інфраструктури, трудові ресурси. На жаль, на сьогодні оцінити обсяг економічних втрат для району якимось кількісним чи вартісним показником неможливо, але вони і досить є значними. Остаточні висновки щодо цих втрат можливо буде зробити по закінченню війни. Основою економічної діяльності району як у довоєнний період, так і під час війни залишається сільськогосподарська галузь, у якій пріоритетним напрямком є рослинництво, яке пов’язане із вирощуванням сільськогосподарських культур. І тут основна проблематика — це порушення логістичних шляхів і зв'язків, яке призвело до того, що сільгосптоваровиробники змушені продавати вирощену продукцію за зниженими цінами, що впливає на загальний стан прибутковості підприємств, середній рівень заробітних плат найманих працівників цих підприємств, стан розрахунків із орендодавцями. Є й інші проблеми, які напряму впливають на собівартість вирощеної продукції. Це, зокрема, значне зростання цін на паливно-мастильні матеріали, добрива та засоби захисту рослин, запчастини до сільськогосподарської техніки та агрегатів. Незважаючи на те, що Первомайщина є тиловим регіоном області, відносна близькість до зони проведення бойових дій не сприяє розвитку нових підприємств на території району, у тому числі, за рахунок релокації зі східних та південних регіонів держави. Сфера малого бізнесу та підприємництва також переживає важкі часи. Ситуація тут відносно стабільна. На зміну закритим ФОПам протягом війни, відкривається приблизно така ж кількість нових. Підсумовуючи вище сказане, можна констатувати, що на сьогодні говорити про процес відновлення економічної сфери району завчасно. Сьогодні у всіх сферах діяльності скоріше іде процес адаптації та переформатування з урахуванням реалій сьогодення. При цьому з боку держави та міжнародних партнерів здійснюється всебічна підтримка підприємств та підприємців за рахунок запровадження і реалізації різноманітних бюджетних та позабюджетних програм.

«З лютого 2022 року місцеві бюджети на ЗСУ відправили 85,1 мільйона гривень»

— Чи приділяється увага забезпеченню потреб Збройних Сил України та інших Сил оборони?

— Так. З початку повномасштабного вторгнення росії територіальними громадами району прийняті та профінансовані ціла низка місцевих програм та заходів оборонного характеру, зокрема програми територіальної оборони, соціально-економічного та культурного розвитку. Загалом, починаючи з лютого 2022 року, місцеві бюджети району спрямували на ці заходи понад 85,1 млн грн. За рахунок них надавалась як пряма фінансова допомога у вигляді цільових субвенцій відповідним підрозділам Сил оборони, так і придбання та послідуюча передача матеріально-технічних засобів і ресурсів (рації, форма, паливно-мастильні матеріали, дрони та інше обладнання).

 

«Первомайщина гостинно прийняла близько 18 тисяч ВПО»

— На Первомайщину вже прибуло близько 20 тисяч людей зі східних, південних і північних областей України. Чи витримає таку кількість інфраструктура району? А, з іншого боку, можна розраховувати на приплив спеціалістів, які розвиватимуть тут виробництво та власний бізнес?

— Дійсно, Первомайщина стала одним із тих регіонів держави, який гостинно прийняв близько 18 тисяч внутрішньо переміщених осіб. На сьогоднішній день за офіційними даними на території району продовжують залишатись близько 12 тисяч ВПО. На території району створені та облаштовані декілька пунктів масового перебування внутрішньо переміщених осіб. На сьогоднішній день ці пункти практично пусті. Та частина внутрішньо переміщених громадян, яка продовжує залишатись на території району, винаймає житло в приватному порядку, при цьому держава компенсує витрати, пов’язані із проживанням цих осіб власникам житла та продовжує виплачувати соціальні виплати внутрішньо переміщеним особам у обсягах, передбачених законодавством. Починаючи з лютого 2022 року, проведені виплати допомог на проживання внутрішньо переміщеним особам на суму 277,3 млн. грн по 8 територіальним громадам. Зокрема, за 2023 рік виплачено 139,8 млн грн. Інфраструктура району однозначно витримала ту кількість осіб, яка прибула на його територію та продовжує тут залишатись. За необхідності, район готовий прийняти значно більшу кількість людей. За офіційною інформацією, у 2023 році на території району 820 внутрішньо переміщених громадян зареєстрували підприємницьку діяльність.

— Як відбувається процес комунікації саме з цією категорію людей?

— Процес комунікації із цією категорією людей відбувається через підрозділи з питань соціального захисту райвійськадміністрації, міської, селищних та сільських рад району та безпосередніх надавачів соціальних, освітніх та медичних послуг. Також при Первомайській РВА утворена рада з питань внутрішньо переміщених осіб. Звернення є — надання гуманітарної допомоги, які задовольняються в межах наявного ресурсу.

— Яке бачення щодо житла для цих людей? Чи планується на Первомайщині побудувати модульні будинки для переселенців?

— На території Первомайська планується побудова багатоквартирного житлового комплексу орієнтовною проєктною вартістю понад 3,5 млрд грн. На сьогоднішній день міськрадою виділена відповідна земельна ділянка для побудови. Іде процес розробки та узгодження проєктної документації. Питання побудови модульних будинків для переселенців на території громад Первомайського району на сьогодні не розглядається. В межах громад Первомайщини є достатня кількість житла на вторинному ринку, яка може бути використана для розміщення переселенців.

  

«Агропромисловий комплекс є бюджетоутворюючим»

— Ворог прицільно знищує наші нафтобази і склади з пальним, ускладнюючи логістику. Чи не вплине можливий дефіцит пально-мастильних матеріалів на перебіг посівної кампанії на Первомайщині?

— Дійсно, сьогодні ми спостерігаємо, як наш ворог здійснює терористичні обстріли цивільної, критичної та іншої життєво важливої інфраструктури. Одна із них — це склади з пальним. З перших днів повномасштабної війни ми зіштовхнулись із ситуацією дефіциту паливно-мастильних матеріалів. Зрозуміло, що наш район цілком залежний від ситуації на ринку паливно-мастильних матеріалів. До широкомасштабного вторгнення ринок імпорту ПММ був орієнтований на росію і білорусь. Після 24 лютого 2022 року відбулась переорієнтація ринків імпорту ПММ на країни Європейського союзу. Ситуацію з дефіцитом пального вдалось стабілізувати та вирівняти. Щодо можливого дефіциту ПММ та його впливу на перебіг посівної кампанії 2024 року, то агропромисловими підприємствами зроблені відповідні заходи щодо забезпечення посівної кампанії в повній мірі. Посівна пройде вчасно.

— Первомайщина — аграрний регіон. Яких культур сіятимуть більше, щоб забезпечити продовольчу безпеку держави?

— У галузевій структурі сільського господарства провідне місце належить рослинництву. Агропромисловий комплекс є стратегічною галуззю економіки району, що визначає обсяги, пропозиції та вартість основних видів продовольства для населення, стан і тенденції його розвитку. Вирощуванням сільськогосподарських рослин та тварин на території району займаються понад 700 підприємств — юридичних осіб (різних організаційних форм: ФГ, ПП, ПСП, ТОВ, АТ). Загалом сільськогосподарські товаровиробники здійснюють обробіток 228,6 тисяч гектарів ріллі. У галузевій структурі сільського господарства провідне місце належить рослинництву. Перевага надається вирощуванню зернових культур (пшениця, ячмінь – озимий та ярий, кукурудза, ріпак та соняшник). Як прибуткова галузь, зерновиробництво є одним з основних джерел надходжень для сільгосптоваровиробників. Районна військова адміністрація не втручається в господарську діяльність агропідприємств та не визначає структури посівних площ сільськогосподарських культур. З метою забезпечення продовольчої безпеки райвійськадміністрацією в межах визначених законодавством повноважень укладені договори із сільсгосптоваровиробниками району на виконання мобілізаційних завдань по забезпеченню основними видами сільськогосподарської продукції під час дії воєнного стану, що своєю чергою забезпечить продовольчу безпеку району та держави.

— На чому тримається економіка Первомайщини під час війни? Звідки йдуть надходження в бюджет?

— Основною бюджетоутворюючою галуззю економіки району продовжує залишатись агропромисловий комплекс, який забезпечує левову частку надходжень до місцевих бюджетів. Важливу роль в процесі наповнення місцевих бюджетів належить і окремим переробним підприємствам, наприклад, Бандурський олійно-екстракційний завод, Кривоозерська харчо-смакова фабрика тощо. Значну частку надходжень до місцевих бюджетів забезпечують бюджетні установи на території району.

«Сили територіальної оборони району входять до загальної структури Збройних Сил України»

— Тепер до питання безпеки. Сили ТРО почали формуватися за декілька тижнів до початку війни. Наскільки зараз ТРО готова відбити можливу атаку чи диверсію ворога на нашій території?

— Сили територіальної оборони району входять до загальної структури Збройних Сил України. На сьогодні підрозділ тероборони району сформований повністю та вже більш ніж півтора роки виконує бойові завдання на одній з ділянок фронту.

— Рідні мобілізованих продовжують купувати за особисті кошти форму, взуття, обмундирування для військових. Це так має бути?

— Інформація про такі факти до райвійськадміністрації не надходила. Звісно, з інших джерел інформації я чув про наявність таких ситуацій та фактів. Моя однозначна позиція — такого бути не повинно. Первомайською райвійськадміністрацією у 2022 році спільно з тергромадами району приймались рішення про спрямування коштів місцевих бюджетів для придбання комплектів зимової військової форми для підрозділу тероборони району та добровольчих формувань тергромад. Загалом на ці цілі було виділено понад 5,2 млн грн коштів місцевих бюджетів.

«Заплановане будівництво укриттів для трьох найбільших навчальних закладів району»

— Гуманітарна допомога почала надходити з перших днів повномасштабного вторгнення. Водночас за цей рік війни в інших регіонах відкриті десятки кримінальних справ за фактом розкрадання гуманітарки. Яким чином здійснюється контроль за гуманітарною допомогою, що надходить до нас, і чи є випадки викриття крадіїв?

— Райвійськадміністрація спільно з тергромадами району протягом 2022-2023 років брала активну безпосередню участь в прийманні, розміщенні та розподілі гуманітарної допомоги. З початку повномасштабного вторгнення, разом з обласним гуманітарним штабом, Первомайською районною військовою адміністрацією передані до територіальних громад Первомайського району значні обсяги гуманітарної допомоги, як-от: продукти харчування — 1 163 тонн; засоби гігієни — 65 тонн; медичні засоби — 1,2 тонни; технічні засоби, генератори — 93 штуки різної потужності; старлінки — 12 штук. Для здійснення дієвого контролю за розподілом та використанням цієї допомоги за моєю ініціативою була утворена відповідна комісія. Крім цього, періодично уповноваженими органами проводяться перевірки належного обліку та використання гуманітарної допомоги. Фактів розкрадання або неналежного використання гуманітарної допомоги на території Первомайського району на теперішній час не зафіксовано.

— Допомога родинам загиблих і поранених військовослужбовців, родинам захисників, які зникли безвісти. З якими питаннями можна звернутись до військової адміністрації?

— Матеріальна допомога цій категорії громадян передбачена та здійснюється за рахунок відповідних програм та асигнувань з державного бюджету. До військової адміністрації такі категорії громадян можуть звертатись і звертаються у випадку необхідності отримання консультативної допомоги в частині збору документів та довідок, необхідних для отримання таких допомог. Також громадами району прийнято ряд програм та заходів, які передбачають виплату матеріальної допомоги таким категоріям громадян. Крім цього, вказані громадяни першочергово включаються до переліків отримувачів гуманітарної допомоги.

— Яка ситуація з укриттями в закладах освіти?

— До початку повномасштабного вторгнення на території району обліковувалось 190 укриттів цивільного захисту населення, з яких близько 10 були в навчальних закладах, і майже всі не були готовими до використання. За майже два роки війни ситуація докорінно змінилась та продовжує змінюватись. На сьогодні до фонду захисних споруд цивільного захисту населення додатково залучено 152 найпростіших укриття та споруд подвійного призначення, більшість із яких розташовані в навчальних закладах району. Це дало змогу забезпечити проведення навчального процесу в більшості навчальних закладів району в очному або змішаному режимі роботи (в залежності від місткості укриття). На теперішній час освітні заклади працюють: онлайн — 86 навчальних закладів, з яких 39 — загальноосвітніх та 47 дошкільних; за змішаною формою навчання — 33 навчальні заклади, з яких 32 — загальноосвітніх та 1 заклад дошкільної освіти; дистанційно — 16 навчальних закладів, з яких 6 — загальноосвітніх та 10 — дошкільних. Протягом 2023 року територіальними громадами Первомайського району на облаштування укриттів було витрачено більше 27 млн грн. Сьогодні продовжується робота по створенню нових та ремонту наявних укриттів цивільного захисту населення. У 2024 році заплановано будівництво укриттів для трьох найбільших навчальних закладів району за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету.

 

 

«Кожен факт колабораційної діяльності вивчається та розслідується»

— Чи контрольована ситуація на Первомайщині з можливими колаборантами?

— Ситуація щодо колабораційної діяльності на території району оперативно відслідковується уповноваженими правоохоронними органами та СБУ. Кожен такий факт вивчається та розслідується, винні особи притягуються до відповідальності, передбаченої законодавством.

— Який день за майже три роки роботи виявився найважчим?

— Кожен день, коли ми зустрічаємо на щиті наших хлопців, є найважчим у роботі. Все інше ми здатні і можемо змінити.

— У нас 10 років війни і два роки повномасштабного вторгнення, які змінили кожного. У мене відфільтрувались друзі, які чекають руський мір, і ті, хто прагне миру за будь-яку ціну. Чи були у вас такі випадки? Чи перестали з кимось спілкуватись?

— Серед моїх друзів та оточення тих, які чекали або чекають так званий «руский мір», не було і немає.

 

 Опубліковано за матеріалами Гард Сіті thegard.city/articles/342937/intervyu-golovi-pervomajskoi-rva

Всі новини →