Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Дитина не одна

01/04/2024

          Повномасштабна війна, яка триває в Україні, – крім руйнувань й окупації територій, – на жаль, несе смерті українців, потрапляння людей в полон, випадки зникнення на непідконтрольних територіях. Через ці та інші причини від дня повномасштабного вторгнення щороку близько 4 тис. дітей залишаються без батьківського піклування. 

Таким дітям потрібні піклування та турбота. Щоб вони не опинилися в дитбудинку чи інтернаті, чинне законодавство передбачає можливість влаштування цих дітей у сім’ї родичів чи знайомих, а також прийомні сім’ї і дитячі будинки сімейного типe/

Після набуття дитиною статусу сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, на неї нараховуються виплати. Але досі законодавство не враховувало потреби у фінансовій підтримці сім’ї, яка приймає дитину на тимчасове влаштування ДО набуття такого статусу.

 Через це виростав ризик, що дитина все одно опиниться у закладі, адже іноді для самотньої бабусі утримання дитини на пенсію ставало непідйомним фінансовим тягарем. Як наслідок, дитина ризикувала отримати повторну травматизацію, залишившися спочатку без батьків, а потім без рідних, потрапивши до інституційного закладу.

Сьогодні Уряд змінив цю ситуацію. Відповідно до розробленої Мінсоцполітики постанови, запроваджується нова допомога «Дитина не одна».

ДОПОМОГА «ДИТИНА НЕ ОДНА»

Запроваджується новий вид соціальної допомоги для сімей, які тимчасово влаштовують до себе дитину.

Допомога «Дитина не одна» призначається на дітей, які залишились без батьківського піклування, але ще не набули статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, та влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу.

Процес присвоєння дитині такого соціального статусу зазвичай займає до 6 місяців - ось на цей період і призначатиметься допомога.

Допомогу запроваджено, щоб родини, у яких тимчасово перебувають такі діти, могли забезпечити їм необхідні умови і догляд.

За розрахунками Мінсоцу, на цю допомогу державі необхідно буде виділити близько 0,5 млрд грн на рік.

Звернутися до із заявою про призначення такої допомоги на 6 місяців може людина, до якої тимчасово влаштовано дитину, якщо ця родина постійно проживає в Україні. Тимчасове влаштування оформлюється наказом Служби у справах дітей. 

Звертатися за допомогою можна буде з моменту набрання чинності постановою.

Надання допомоги може бути продовжено, якщо період тимчасового влаштування дитини в сімї' рідних чи близьких теж продовжено наказом Служби у справах дітей. 

Заяву можна подати до органів соціального захисту населення, ЦНАП або виконавчих органів територіальних громад.

Підставами можуть бути випадки, коли батьки або один з батьків:

помер або загинув (а інший з батьків не виконує своїх обов’язків); 

перебуває в тимчасовій окупації, оточенні;

перебуває у розшуку як зниклий безвісти за особливих обставин або визнаний таким; 

перебуває у полоні держави-агресора; 

позбавлений свободи (затримання, взяття у заручники) державою-агресором; 

Також виплату може оформити представник прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу, в якому тимчасово перебуває дитина.

Тимчасова допомога виплачуватиметься органом соціального захисту населення на особовий рахунок отримувача в уповноваженому банку, який він вказав при заповненні заяви. Також вона може виплачуватися у відділенні пошти за місцем проживання.

Розмір виплати становить:

 для дітей до 6 років – 6 407, 5 грн

 для дітей від 6 до 18 років – 7 990 грн

 для дітей до 6 років з інвалідністю – 8 970, 5 грн

 для дітей від 6 до 18 років з інвалідністю – 11 186 грн

Звернутися із заявою про призначення такої допомоги на 6 місяців до органів соцзахисту населення, ЦНАП або виконавчих органів територіальних громад може:

 людина, до якої тимчасово влаштовано дитину, якщо родина постійно проживає в Україні.

 представник прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу, в якому тимчасово перебуває дитина.

Запрошуємо до співпраці усі небайдужі родини, які готові поділитися сімейним теплом з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Про більш детальну інформацію про прийомну сім'ю Ви зможете дізнатися, звернувшись у службу у справах дітей Первомайської районної військової адміністрації за адресою: м. Первомайськ, вул. Варварівська, буд. 12, 4 поверх, каб. 113 або за тел. +380680658598

Звертайтесь!!!       

 

Всі новини →