Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Управляння соціального захисту населення Первомаської РВА надає відповіді на питання ВПО:

11/04/2024

 Питання 1. Які категорії ВПО продовжують автоматично отримувати виплати на проживання з 1 березня? 

Відповідь.З 1 березня 2024 року виплати для ВПО продовжено ще на 6 місяців  для тих ВПО, які належать до найбільш вразливих категорій громадян, які немають можливості працювати:

• для пенсіонерів, у яких на 1 січня 2024 року  розмір пенсії  не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
• осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, дітям, хворим на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність;  
• дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з  їх числа віком до 23 років (зокрема, таким, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях), а також батьків-вихователів і прийомних батьків.
Всім іншим внутрішньо переміщених особам, яким не було автоматично продовжено виплату допомоги, необхідно звернутись до органу соціального захисту з підтвердними документами.

 

Питання 2.Чи враховується до складу сім'ї внутрішньо переміщених осіб  чоловік військовослужбовець та його доходи?

Відповідь. Так, згідноз пунктом 3 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам,затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11 липня 2023 р. № 709), до складу сім'ї уповноваженої особи, яка подала заяву на призначення допомоги,  включаються (незалежно від наявності відомостей щодо включення ïx до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб) чоловік, дружина, діти, прийомні діти тощо. Винятки щодо військовослужбовців відсутні.

 

Питання 3. Станом на 01.02.2024 мати з дитиною до 3-ох років були одержувачами виплат допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб. Змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України щодо соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осібвід26.01.2024№94, не зазначено, чи мають право на продовження виплати працездатні особи, які здійснюють  догляд за дитиною саме до 3 років, та нe зазначено категорію таких дітей, що не відвідують дошкільні заклади.

Відповідь. Згідно з підпунктом 4 пункту 13-2 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам,затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332 (зі змінами), внутрішньо переміщена особа має право на продовження допомоги за таких умов:

1) якщо особа, яка здійснює догляд, перемістилась після 01.01.2022;

2) якщо особа, яка здійснює догляд, працевлаштована, та/або перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;

3) якщо середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача в такій сім’ї не перевищує чотирьох  розмірів  прожиткового мінімуму.

 

Питання4. При продовженні виплат з березня 2024 року, чи необхідно включати в розрахунок члена сім’ї (чоловіка/дружину), якщо такі не зареєстровані як внутрішньо переміщені особи (або зареєстровані в іншій тергромаді, або отримують виплати на себе окремо).

Відповідь. Відповідно до п.3 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам,затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332, до складу сім’ї уповноваженої особи включаються (незалежно від наявності відомостей щодо включення їх до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб) чоловік, дружина, діти, прийомні діти тощо. Разом з тим, згідно з пунктом 3 вищевказаного Порядку, до складу сім'ї не включається особа, яка разом не проживаєз отримувачем та не пов'язана з ним спільним побутом, що підтверджено документально, a6o безвісти/депортована за межі України.

Документальним підтвердженням в даному випадку може бути довідка  ОСББ a6o акт обстеження матеріально-побутових умов сім'ї, складений органоммісцевого самоврядування зафактичним місцем проживання отримувача допомоги.

 

Питання 5.Чи має  прав особа, яка перебувала за кордоном  понад 90 днів, на виплату допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особамз 01.03.2024 року,  якщо раніше таку допомогу  було припинено за підсумками верифікації?

Відповідь. Не має права. Допомогу припинено на підставі щомісячної верифікації відповідно до  абзацу 2 пункту 8 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам,  в такому випадку допомога більше непризначається та не поновлюється.

 

Питання 6. Чи матиме право заявниця з дитиною на виплату, якщо чоловік не внутрішньо переміщена особа та не працює?

Відповідь. Мас право за умови відповідності пункту13.2 Порядку. Важливо зауважити, що після призначення допомоги необхідне виконати положення, визначене пунктом13.3 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам — стати на облік в центрі зайнятості всіх непрацюючих  працездатних членівсім'ї (крім одного).

 

Питання 7. Які потрібні документи для призначення допомогивнутрішньо переміщеній особі, яка є студентом денної форми навчання- онлайн?

Відповідь. При первинному зверненні необхідно надати довідку з навчального закладу із зазначенням форми навчання. 3 метою подовження виплати допомоги слід керуватись пунктом 13.2 Порядку.

 

Питання 8. Чи мають право на допомогу BПO пенсіонери, у яких пенсія більше  9444 грн.

Відповідь. В даному випадку виплату на проживання продовжено буде тільки тому пенсіонеру, у якого розмір пенсії менше 9444 грн., тобто не перевищу чотирьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

 

Питання 9.Чи має право на продовження иплатвнутрішньо переміщеним особам непрацююча особа з інвалідністю 3 групи, яка отримує пенсію в Пенсійному фонді (за зверненням або автоматично)?

Відповідь. Якщо особа з інвалідністю ІІІ групи є отримувачем пенсії, розмір якої не перевищує чотирьох розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність на 1 січня року, в якому приймається рішення про призначення допомоги, згідно зпунктом 13-1 Порядку виплати допомоги на проживання продовжується на шестимісячний період автоматично. Підтверджуючим документом в цьому  випадку є довідка МСЕК та наявність відомостей про інвалідність в базах Міністерства соціальної політики України та Пенсійного фонду.

 

Питання 10. Чи враховується при визначенні права на  призначення допомоги з 01.03.2024 розмір заробітної плати  пенсіонеру за віком, розмір пенсії якого менше 9444 грн?

Відповідь. Для визначення права на продовження допомоги на проживання особам, визначеним в абзаці 1 пункту 13-1 Порядку виплати допомоги на проживання не передбачено розрахунку сукупного доходу сім'ї, лише розмір пенсії особи. В такому випадку заробітна плата не враховується i особі буде автоматично продовжено виплату.

 

Питання 11. За призначенням допомоги звернулась родина - чоловік 65 років отримує пенсію у розмірі 3000, дружина 63 роки, не має права на пенсійну виплату за відсутності стажу. Дружина отримує державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям. Хто із членів сім’ї мас право на допомогу?

Відповідь. Згідно з  абзацом 1 пункту13-1 Порядку чоловік має право на продовження допомоги на проживання автоматично. Щодо дружини, то у разі  відповідності умовам, визначеним в абзаці 3 п. 13-4, вона матиме право на продовження допомоги на проживання за окремим зверненням.

 

Питання 12.Заявниця – внутрішньо переміщена  особа, народила дитину в листопаді 2023 року, у січні 2024 року звернулась із заявою на призначення допомоги на дитину. Чи призначається допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам на дитину?

Відповідь. Згідно з абзацом 4 п. 5 Порядку виплати допомоги на проживання, така допомога також призначається дитині, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи, відомості про яку включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Згідно з абзацом 5 п. 3 Порядку допомога призначається за повний місяць, у якому уповноважена особа звернулась за її наданням, незалежно від дати такого звернення.

Всі новини →