Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Біобезпека та благополуччя тварин

07/05/2024

 «Благополуччя тварин» стало звичною концепцією, завдяки тому, що останнім часом продуктивним тваринам почали приділяти більше уваги, а зоозахисники протягом довгого часу використовували принципи благополуччя тварин.

Біобезпека – це попередження, зменшення та елімінація впливу небезпечних біологічних чинників (агентів) на людей, тварин, рослин та на навколишнє середовище. Враховуючи темпи розвитку сільськогосподарського виробництва, транспортних і зовнішньо-торговельних зв’язків у сучасному світі, медицини стикаються з численними проблемами, пов’язаними з ризиками виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань. Особливо гостро питання біобезпеки стоять перед виробниками продукції тваринництва, фермерами, оскільки в процесі сучасного інтенсивного виробництва виникають ризики занесення патогенів та швидке їх поширення, тим більше за умов щільного утримання тварин і птиці, що вимагає дотримання жорстких умов біобезпеки та біозахисту.

Благополуччя тварин включає наступні елементи: профілактика хвороб, належний ветеринарний нагляд, менеджмент стада (утримання, годівля та ін), безпечне і сприятливе навколишнє середовище, гуманне поводження, забій в гуманних умовах. Термін благополуччя тварин відноситься до стану тварини; зміст, якого він набуває, визначається іншими поняттями (догляд, умови вирощування, гуманне ставлення).

Існує тісний зв'язок між здоров'ям і благополуччям тварин.

Індикатором, що дозволяє визначити ситуації, які загрожують благополуччю тварин є так звані універсальні "5 свобод": свобода від голоду і спраги, свобода від дискомфорту, свобода від болю і хвороб, свобода від страху і стресу, свобода природної поведінки. Цей індикатор дає чіткі орієнтації в тому, що стосується благополуччя тварин.

Поліпшення благополуччя тварин на фермі часто сприяє збільшенню продуктивності і підвищенню рівня санітарної безпеки харчових продуктів, сприяючи таким чином економічному зростанню.

Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я тварин! У разі виявлення підозри захворювання тварин, звертайтесь до установ ветеринарної медицини.

З повагою, Первомайське районне управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області лектронна адреса: prv_dpss@dpssmk.gov.ua). 

 

Всі новини →