Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Підлітки в групі ризику. Саме на цей вік припадають поява та розвиток 65% розладів ментального здоров'я

23/05/2024

 Про це повідомляє Координаційний центр КМУ / Mental Health UA.

Результати регулярних досліджень в цій області можуть стати основою для створення нових ефективних послуг, які держава надаватиме для збереження та посилення стійкості молоді.

У межах дослідження «Підлітки України під час російського вторгнення 2022» (Adolescents of Ukraine During the 2022 Russian Invasion (AUDRI), що триває в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? - ініціативи першої леді Олени Зеленської щопівроку відбувається опитування підлітків віком від 15 до 18 років, які проживають в Україні та за кордоном.

Проміжні результати нещодавно опубліковано в провідному журналі Американської медичної асоціації JAMA Pediatrics.

У травні-червні 2023 року було проведено опитування 8096 респондентів, з яких, зокрема:

32,0% підлітків, що перебувають в Україні, мають ознаки депресивних розладів помірного або тяжкого ступеня.

17,9% - ознаки тривожних розладів помірного або тяжкого ступеня.

35,0% - психологічні травми, пов'язані з війною.

29,5% - мають ознаки розладів харчової поведінки.

20,5% респондентів мають середній або високий ризик розладів, пов’язаних з вживанням психоактивних речовин.

Підлітки, що нині живуть за кордоном, продемонстрували ще гірші дані майже за всіма основними показниками у порівнянні з українською групою.

Зокрема, ознаки депресивних розладів помірного та тяжкого ступеня фіксувалися у 42,3% випадків, ознаки тривожних розладів помірного або тяжкого ступеня – у 24,8% випадків, у 43,6% досліджуваних спостерігались психологічні травми, пов'язані з війною, у 36,5% - ознаки розладів харчової поведінки, у 17,4 % - середній або високий ризик розладів, пов’язаних з вживанням психоактивних речовин.

«Результати дослідження продемонстрували драматично високі показники порушень ментального здоров’я респондентів. Вони свідчать, що психічне навантаження для українських підлітків внаслідок російського вторгнення є надзвичайно суттєвим, а виїзд за кордон є додатковим негативним чинником для їхнього здоров’я. Впевнена, що результати дослідження стануть підставою для створення нових сервісів з ментального здоров’я й вдосконалення тих, що вже працюють», - наголосила професорка, директорка Інституту психіатрії Київського національного університету ім. Т. Шевченка Ірина Пінчук, яка є головним виконавцем дослідження в Україні.

Наукове дослідження виконує міжнародна команда за участі фахівців з України, Норвегії та Японії. Міжнародні партнери представляють Норвезький університет науки і технологій та Токійський університет.

Набір учасників для першого етапу опитування відбувався в школах усіх регіонів країни. Учасникам безпосередньо надсилали посилання на анкету, де пропонували відповісти на запитання про своє ментальне здоров’я (депресія, тривога, посттравматичний стресовий розлад, вживання психоактивних речовин, харчові розлади), а також про особисті втрати під час війни, стійкість та соціальну підтримку. Набір і аналіз даних здійснюється анонімно.

Друга хвиля опитування була проведена в жовтні-листопаді 2023 року, його висновки ще опрацьовуються. Нині триває третій етап, що заплановано на травень-червень 2024 року.

Докладно ознайомитися з висновками можна за посиланням: https://jamanetwork.com/.../jamape.../fullarticle/2816152...

#тияк

Всі новини →