Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

«Насильство: усвідомлюй, не мовчи, повідомляй»

15/07/2024

 

12 липня 2024 року у Первомайській районній військовій адміністрації відбувся захід – «круглий стіл» для представників територіальних громад Первомайського району на тему "Насильство: усвідомлюй, не мовчи, повідомляй", який присвячений проблемі протидії насильству.

Захід проведений в рамках проєкту: «Підтримка спроможності фахівців соціальної сфери для захисту дітей в Одеській, Дніпропетровській та Миколаївській областях в умовах війни». Загальною метою проєкту є підтримка ментального здоров’я населення України та протидія насильству. Проект реалізовано ГО «Здорове суспільство» (м. Одеса) у співпраці регіональними громадськими організаціями у Дніпропетровській (ГО «Ангел дитинства») та Миколаївській (ГО «Миколаївський обласний рух підтримки осіб з інвалідністю «Сильні разом») областях за підтримки NGO_Resource_Center та  Гуманітарного фонду для України.

У роботі «круглого столу» взяли участь представники органів соціального захисту, освіти та медицини Первомайській районній військовій адміністрації та територіальних громад району, які зацікавлені в об’єднанні зусиль всієї громади в процесі профілактики домашнього насильства та насильства над дітьми.

Під час заходу було розглянуто наступні теми: «Ознаки та наслідки насильства над дітьми», «Методи профілактики та раннього виявлення насильства»,  «Обізнаність фахівців різних напрямів щодо алгоритмів перенаправлення осіб, які зазнали насильства до відповідних установ». Особливий інтерес викликала дискусія щодо можливостей та ресурсів у фахівців різних сфер, які дефіцити у профілактиці насильства вони мають в межах виконання професійних обов’язків і якої допомоги потребують. Активно дискутувалося питання особистої відповідальності самих громадян щодо недопущення випадків домашнього насильства.

Своїм досвідом у напрямку протидії та профілактики насильства поділилися начальник профільного відділу УСЗН Первомайської РВА Тетяна Сулима, директор Первомайського центру соціальних служб Лариса Крижановська, психолог ГО «Ольвія» Олена  Константинова.

Велику увагу було приділено проблемі підвищення експертності/обізнаності у питаннях протидії насильству, правовому та етичному аспектам. ГО «Миколаївський обласний рух підтримки осіб з інвалідністю «Сильні разом» вважає адвокацію прав одним з важливих напрямків своєї діяльності. Отже, підвищення обізнаності територіальних громад Первомайського району щодо засобів профілактики насильства, підвищенням експертності всіх її представників (від керівників до пересічних громадян) є важливим напрямком діяльності.

Наступним кроком у цьому напрямку є навчання представників Первомайської ТГ за програмою «Квітка стійкості».
 

Всі новини →