Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

«Росія має відповісти за всі геноциди кримських татар», - Ескендер Барієв

29/07/2024

 Голова Правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв в інтервʼю «Укрінформ» прокоментував резолюцію Сейму Польщі, що засуджує геноцид кримських татар в 1944 році.

Він заявив, що росія має відповісти не лише за геноцид кримських татар 1944 року, як правоприємниця СРСР, а й за геноцид, який РФ здійснює сьогодні у тимчасово окупованому Криму та Україні загалом.

«Депортація 1944 року - це незавершений геноцидальний процес, що триває, який відновився з окупацією Криму в 2014 році. Тому ми сьогодні активно працюємо над визнанням парламентами країн депортації 1944 року - геноцидом кримськотатарського народу, а окупацію 2014 року – його продовженням. Це необхідно, щоб у світі ці злочини були засуджені, а злочинці відповіли за те, що вони зараз здійснюють у Криму», - зазначив він.

Барієв підкреслив, що резолюції, які ухвалюють сьогодні парламенти країн, визнають депортацію кримських татар злочином проти людяності, який повторюється і сьогодні під час тимчасової окупації Криму.

«Усі ті геноцидальні елементи: тотальна депортація, знищення ідентичності, знищення генофонду, насильницька асиміляція, масові переслідування та арешти активістів, заборона на повернення на батьківщину, заборона мови, які проводилися з 1944 по 1989 рік, так чи інакше повторюються сьогодні в Криму з 2014 року, а в масовому масштабі в Україні загалом із 2022 року», - пояснив він.

За словами Барієва, в кожній резолюції є чіткий зв'язок між депортацією кримських татар 1944 року з окупацією Криму у 2014 році. У документах йдеться, що ті геноцидні процеси щодо кримських татар, які проводилися у 1944 році, продовжуються і сьогодні.

«Не засудили вчора, повторюється сьогодні. Ми розуміємо, що для того, щоб міжнародні політики підтримували Україну, треба, щоб цих політиків підтримувало суспільство тієї чи іншої країни, у якого є розуміння що нащадки злочинців продовжують робити злочини, бо дії їх пращурів не були засудженні», - додав він.

Правозахисник нагадав, що до цього депортацію кримськотатарського народу геноцидом, крім України, визнали Латвія, Литва та Канада.

За інформацією Кримськотатарський Ресурсний Центр.

 

Всі новини →