Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

УВАГА!!! Чума дрібної рогатої худоби!!!

02/08/2024

 На території Румунії були зареєстровані випадки захворювання тварин на чуму дрібних жуйних. Спалах зареєстровано на відстані близько 50 км від кордону з Україною. У зв’язку з такою ситуацією на території Чернівецької області запровадили карантин, зазначили в Головну управлінні Держпродспоживслужби в Чернівецькій області у вівторок, 30 липня.

Чума дрібних жуйних тварин — небезпечна вірусна хвороба, яка вражає овець і кіз, характеризується  високою смертністю серед тварин. Хвороба не передається людям, проте може загрожувати здоров’ю дрібних жуйних і дикої фауни. Джерелом вірусу чуми дрібних жуйних є хворі тварини і вірусоносії. Після зараження вірус проникає в кров, розноситься по всьому організму і розмножується переважно в клітинах лімфовузлів, кістковому мозку та інших тканинах. Збудник активно виділяється з організму уражених тварин ще в інкубаційному періоді з усіма екскретами й секретами і передається аерогенним, контактним та аліментарним шляхами, провідним із яких є аерогенний (повітряний).

Хвороба характеризується гарячкою, виразковими ураженнями слизової оболонки ротової порожнини, геморагічним гастроентеритом, ураженням лімфоїдної системи і розвитком пневмонії. У кітних тварин бувають аборти. На 5–10 добу у хворих тварин спостерігають зневоднення, виснаження, гіпотермію, що призводить до летальних наслідків.

Захворюваність у первинних вогнищах може досягати 100%. Летальність (смертність)  цього захворювання 100-відсоткова. Збудник чуми дрібних жуйних нестійкий у зовнішньому середовищі й до впливу низьких концентрацій загальновживаних дезінфекційних речовин.

Для запобігання занесенню чуми на власні господарства рекомендовано обмежити випас тварин і контакт з дикими тваринами на прикордонних територіях, закуповувати тварин тільки з благополучних господарств щодо інфекційних хвороб, а також дотримуватись усіх заходів біологічної безпеки. До таких заходів відноситься дезінфекція приміщень та контроль за доступом сторонніх осіб. Є повідомлення про успішне застосування на тваринах рекомбінантної вакцини проти чуми великої рогатої худоби й чуми дрібних жуйних. Заходи боротьби подібні до таких за чуми великої рогатої худоби. Нині за рекомендаціями МЕБ у разі виникнення чуми дрібних жуйних у нових вогнищах рекомендується проведення стемпінг-аут (поголівний забій усього сприйнятливого поголів’я у вогнищі), а на стаціонарно неблагополучних територіях допускається проведення систематичної вакцинації.

У разі загибелі тварин або виявлення ознак захворювання фермерським господарствам та приватним домогосподарствам терміново повідомляти про можливі ознаки хвороби тварин Первомайську районну лікарню ветеринарної медицини на електронну адресу prv_vetmed@ukr.net або за телефоном (05161) 7-53-58. 

 

Всі новини →