Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

У Первомайському районі вшанували пам'ять невинних жертв, яких убили тільки за те, що вони народилися ромами.

03/08/2024

 

Сьогодні, 2 серпня 2024 року за дорученням начальника Первомайської районної військової адміністрації Сергія САКОВСЬКОГО, заступник начальника РВА Алла СТЕЦЬ взяла участь в обласному меморіальному заході в рамках відзначення в Миколаївській області Міжнародного дня Голокосту ромів, яке відбулося в селі Красненьке Кривоозерської селищної ради.

У заході взяли участь начальниця Управління культури, національностей та релігій Миколаївської ОДА Олена БУБЕРЕНКО, заступник начальника управління Андрій ШОСТАК, секретар Кривоозерської селищної ради Інна МАТВІЄЦЬ, заступник голови із соціальних питань Наталія ДУРАЧЕВСЬКА, староста Красненьківського старостинського округу Тетяна КОНДРАЧУК, голова громадської організації «Миколаївське обласне товариство ромів «Романі Бахт»» Володимир ЮРКОВСЬКИЙ та інші.

У 2012 році біля села Красненьке, на місці, де за свідченнями очевидців холодної осені 1942 року нацистські загарбники та їх поплічники насильно зігнали декілька тисяч ромів, визначивши місцем їх «проживання» територію урочища Западня, було встановлено пам’ятний знак «Жертвам волелюбного народу сербсько-ромської національності, який зазнав тортур від фашистських загарбників». Саме на цій території майже два роки окупанти жорстоко знущалися над ромами, морили їх голодом, холодом, грабували, по звірячому били, розстрілювали за найменшу провину.

Тож сьогодні до пам’ятного знаку були покладені квіти на знак пам’яті та шани усім невинно убієнним ромам в роки Другої світової війни.

На жаль, трагічні сторінки недавнього минулого повторюються сьогодні в нашій державі. Російська армія цинічно вбиває представників національностей та рас, які живуть в Україні. Українські роми також сьогодні беруть участь в русі опору, вступають до лав ЗСУ, волонтерять. Разом ми єдині та незламні, разом ми формуємо цінності та толерантне ставлення до національних меншин, яке зуміємо передати своїм дітям та онукам.

 

Всі новини →