Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Таємниця усиновлення: законодавство, закордонний досвід та поради психолога

08/08/2024

 Усиновленій дитині можна змінити не лише ім’я, по батькові та прізвище, але і дату народження, але не більш ніж на 6 місяців від фактичної. Все для того, щоби зберегти таємницю усиновлення. Законодавство виділяє два види таємниці усиновлення: від дитини; від інших сторонніх осіб.

Статті 226-231 Сімейного кодексу регулюють процес усиновлення і гарантують право таємно перебувати на обліку, таємно шукати дитину для усиновлення, право приховувати цей факт від дитини та оточуючих. Тоді як уповноважені особи також зобов’язані не розголошувати цю таємницю. Навіть тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

До розголошення український закон ставиться серйозно – це штраф до 50-ти неоподатковуваних мінімумів (850 грн), до 240 годин громадських робіт або навіть тюрма.

Таємниця усиновлення – це не суто українська практика, аналогічний досвід існує і за кордоном. Наприклад, у таких країнах як Чехія, Румунія, Хорватія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Франція, Швеція таємниця зберігається. В деяких країнах її дозволено розкрити з певного віку дитини. Приміром, у Бельгії – з 12 років, Австрії, Литві – з 14-ти, у Німеччині, Нідерландах і Болгарії – з 16-ти. Є також країни, де немає таємниці усиновлення: Польща, Португалія, Фінляндія, Італія.

Приміром, польські психологи на курсах усиновлювачів вчать, що пояснювати дитині правду треба від раннього дитинства. Важливо, щоб про це розповіли саме батьки, а не інші родичі або діти. Також для батьків, які усиновили чи удочерили дитину, є групи підтримки у громадах. Там усиновлювачі можуть ділитися досвідом з іншими сім’ями, отримувати поради психолога.

Законодавством більшості розвинутих країн, зокрема європейських, таємниця усиновлення не охороняється законом. З урахуванням цього стаття 285 Сімейного кодексу України встановлює обмеження прав іноземця на таємницю усиновлення дитини, яка є громадянином України. Так, усиновлення дитини, яка є громадянином України, особою, яка є громадянином держави, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги, не є таємним, якщо у державі, у якій усиновлювач постійно проживає і в яку має переїхати дитина, усиновлення не є таємним. Усиновлення дитини, яка є громадянином України, особою, яка є громадянином держави, з якою Україна не має договору про надання правової допомоги, і якщо ця особа в Україні постійно не проживає, не є таємним.

 

Всі новини →