Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

Встановлення випадку африканської чуми свиней в Первомайському районі

29/08/2024

 У зв’язку з встановленням випадку африканської чуми свиней у Первомайському районі, з метою мінімізації ризиків виникнення та розповсюдження вказаного захворювання, Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області рекомендує власникам, які утримують поголів’я свиней посилити заходи профілактики щодо недопущення АЧС.

Вранці 27.08.2024 старості Краснопільського старостинського округу  повідомили про виявлення трупів поросят в яру на відстані 100 м від узбіччя дороги Кропивницьке – Платонове. Після приїзду та огляду місця, староста села в телефонному режимі повідомила Первомайське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області та відділ поліції за номером «102» щодо виявлення трупів поросят.

На місце виявлення трупів свиней прибули наряд поліції та спеціалісти Врадіївського відділу Первомайської районної лікарні ветеринарної медицини. При обстеженні яру на узбіччі грунтової дороги, було виявлено приблизно 80 трупів поросят віком 2-4 місяці. Власник свиней не відомий.

При зовнішньому огляді трупи поросят в початковому  стані розпаду, спостерігається трупне задубіння. При розтині данних поросят сердце, легені без видимих змін, спостерігалося запалення шлунково - кишкового тракту, який  заповнений кормовими масами, селезінка кровонаповнена.

 Від 5 трупів відібрано патологічний матеріал (частки селезінки та заглоткові лімфовузли) та направлено 27.08.2024р. до Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, для проведення дослідження на африканську чуму свиней. Проведено дезінфекцію місця спалювання трупів та прилеглої території.

Матеріал досліджено до Миколаївської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, де встановлено діагноз – африканська чума свиней (Звіт про результати  дослідження  № 001706 п.м./24 від 27.08.2024).

28.08.2024 проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Врадіївській селищній раді, на якому було:

1) оголошено місце, де знайшли трупи поросят, неблагополучним щодо африканської  чуми  свиней, визначено епізоотичним вогнищем та  встановлено  карантин;

2) встановлено зону захисту в радіусі 3 км від інфікованого об’єкту та включено с. Краснівка в адміністративних межах;

3) зону нагляду визначено радіусом 7 км від зовнішніх меж зони захисту. В зону нагляду включити населені пункти с. Веселий Лан, с. Федорівка, с. Земницьке, с. Краснопіль, с. Доброжанівка, с. Новомиколаївське, с. Мар’янівка, с. Капітанка, с. Болгарка – Врадіївської громади, с. Агафіївка, с. Корніївка, с. Сергіївка, с. Олександрівка, с. Новоздвиженка Одеська обл.

Також затверджено план заходів щодо локалізації та ліквідації спалаху захворювання (протокол № 4 від 28.08.2024).

Нагадуємо, що африканська чума свиней (АЧС) є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження - вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини.

Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней (АЧС):

1) АЧС не становить небезпеки для людини;

2) людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини;

3) збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом.

Що мають знати власники тварин про африканську чуму свиней (АЧС)? АЧС - це:

гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);

висококонтагіозна (надзвичайно заразна);

інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);

вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування);

хвороба (хворобливий стан організму - тварина виглядає підозріло, не так як завжди);

хвороба свиней (хворіють домашні та дикі свині).

Як відбувається зараження свиней:

шляхом безпосереднього контакту та опосередковано:

через ґрунт, не знезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби;

диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал;

при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС у господарство, необхідно:

утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;

не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;

не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

не купувати тварин у місцях стихійної торгівлі;

не утримувати свиней в домашніх господарствах мисливцям, працівникам лісу та працівникам свиноферм;

не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою.

В разі запитань, звертайтесь до ветеринарних лікарів Первомайської районної лікарні ветеринарної медицини або Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області на електронну адресу prv_vetmed@ukr.net або за телефоном (05161) 7-53-58.  

Всі новини →