Первомайський район » Новини
Українська
Головна Новини ОГОЛОШЕННЯ Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?"

До уваги власників та орендарів водних об’єктів, планові весняні обстеження ставків та контрольні облови

31/03/2025

 Ставкове рибництво - це різновид господарської діяльності, яке використовує різні види риб для вирощування в спеціально обладнаних природних і штучних водоймах з метою отримання різної рибної продукції.  

Власник та/або орендар водних об’єктів є суб’єктом господарювання.

Суб’єкт господарювання - це оператор ринку харчових продуктів, який відповідає за виконання вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 №771/97-ВР та зобов’язаний за реєструвати потужність, як  первинне виробництво харчового продукту.

Розведення, вирощування риби це  первинне виробництво, яке повинно відповідати законодавству про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що здійснюється шляхом профілактичних заходів паразитологічного та гідрохімічного моніторингу для недопущення поширення інфекційних захворювань риб та якості продукції.

Вимоги до вирощування риби зазначені в Законі України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» від 6 лютого 2003 року №486-ІV, а саме:

- вирощування риби, інших водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об'єктах (їх ділянках) та континентальному шельфі України

дозволяється суб'єктам господарювання за наявності позитивної ветеринарно-санітарної оцінки стану (визначає центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини) водних об'єктів;

- якість та безпека живої риби, інших водних живих ресурсів, вирощених у

ставках, інших водних об'єктах (їх ділянках), підтверджуються ветеринарним свідоцтвом, яке видається територіальним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини, один раз на рік на всю партію вирощених живої риби або інших водних живих ресурсів.

Суб’єктам господарювання рекомендується розробляти загальну схему планування та проведення протиепізоотичних заходів у рибоводних господарствах. Заходи при карантинних хворобах риб складаються окремо на підставі чинних інструкцій щодо хвороб риб.

При завезенні риби з іншого господарства, або з іншої країни проводять профілактичне карантинування. Обов’язковість карантину зумовлено  для забезпечення епізоотичного благополуччя  та подальших рибоводних  процесів: одержання мальків, вирощування, їх зимування та вирощування товарної риби.

Щорічно, незалежно від епізоотичного стану водойм, при планових весняних та осінніх контрольних обловах, рибу піддають ветеринарному огляду та іхтіопатологічному дослідженню.

Контрольні облови  та  епізоотичне обстеження ставків проводяться з залученням ветеринарних лікарів територіального органу Держпродспоживслужби відповідно до  Розпорядження  головного державного інспектора ветеринарної медицини в Миколаївській області № 35-р від 07.04.2014.

На виконання на п. 6 рішення колегії Держпродспоживслужби від 02 лютого 2024 року, два рази на рік проводяться ветеринарно-санітарної оцінка стану водойм, при цьому з кожного водоймища здійснюється відбір зразків риби для  лабораторних досліджень.

При відборі зразків риби,  для лабораторних досліджень, потрібно керуватись Постановою кабінету міністрів України від 14 червня 2002 р. N 833 «Про затвердження Порядку відбору зразків продукції тваринного, рослинного і біотехнологічного походження для проведення досліджень»  та нормативно-правовими актами щодо відбору на кожний показник на який досліджується зразок риби .

Також здійснюється гідрохімічний моніторинг згідно СОУ – 05.01-37-385:2006 «Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми» пунктом 4.2.6. дослідження води, який передбачено в період облову ставків.

Результати епізоотичного обстеження водойми, результати  експертного висновку на зразок риби та результати експертного висновку по воді зазначаються в формі №1 на партію риби для подальшої реалізації.

Відповідно до статті 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18 травня 2017 року №2042-VIII оператор ринку несе відповідальність за  порушення вищезазначених нормативних документів.

У разі  запитань звертатись до  Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: 55207, Миколаївська обл., м. Первомайськ, вул. Марії Демченко, 8в і на e-mail: [email protected] або по телефону (05161) 7-53-58. 

Також корисну інформацію можна дізнатися на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області https://dpssmk.gov.ua/ та мережі фейсбук за посиланням https://www.facebook.com/Mykolaivdpss /.

 

 

Всі новини →