Головна | Новини | ОГОЛОШЕННЯ | Всеукраїнська програма ментального здоров'я "ТИ ЯК?" |
29/09/2025
Спеціалісти Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу серед власників рибних господарств, (фізичних та юридичних осіб), щодо важливості вчасного проведення профілактичних заходів шляхом паразитологічного та гідрохімічного моніторингу задля недопущення паразитарних та інфекційних захворювань риби, а також підвищення ефективності їх діяльності та якості продукції. Наголошуємо, що на рибопродуктивність ставків суттєво впливає їх епізоотичний стан. Основними чинниками, які сприяють виникненню хвороб риб та їх загибелі є безконтрольне перевезення риби, порушення карантинних заходів включаючи обов’язкові лабораторні дослідження та обстеження водоймищ, низька біотехнічна культура та якість кормів, погіршення умов вирощування, антропогенне забруднення водойм. Профілактика хвороб риб повинна стати обов'язковою і здійснюватися не лише при безпосередній загрозі епізоотії, але й на всіх етапах вирощування риби. Труднощі у попередженні захворювань зумовлюються нехтуванням операторами ринку рибництва лабораторної діагностики та радикальних засобів боротьби.
З метою попередження виникнення та поширення інфекційних хвороб, при завезенні риби з іншого господарства, або з іншої країни проводять профілактичне карантинування. Зазвичай це невелика партія плідників і ремонтна молодь. Обов’язковий карантин для цієї групи зумовлений тим, що від їх епізоотичного благополуччя залежить всі подальші рибоводні процеси і одержання мальків, вирощування цьогорічок, їх зимування і наступне вирощування товарної риби.
Щорічно, незалежно від епізоотичного стану водойм, рибу 3-4 рази піддають ветеринарному огляду та іхтіопатологічному дослідженню при планових весняних та осінніх, а також контрольних обловах. Контрольні облови слід проводити двічі на рік в ІІ та ІІІ кварталах в зв’язку з тим, що на даний період припадає вегетаційний час у рибальстві (температура води вище 12Со). З метою проведення контрольних обловів та епізоотичного обстеження рибоводних господарств, що займаються розведенням та утриманням мальків риби необхідно залучати фахівців Держпродспоживслужби. Окремо слід нагадати положення Закону України «Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них» - який містить вимоги до вирощування риби:
Вирощування риби, інших водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об'єктах (їх ділянках) та континентальному шельфі України дозволяється суб'єктам господарювання за наявності позитивної ветеринарно-санітарної оцінки стану водних об'єктів.
Якість та безпека живої риби, інших водних живих ресурсів, вирощених у ставках, інших водних об'єктах (їх ділянках), підтверджуються ветеринарним свідоцтвом, яке видається центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини, один раз на рік на всю партію вирощених живої риби або інших водних живих ресурсів.
Лабораторні дослідження риби вітчизняного виробництва з місцевих водойм за показниками проводяться два рази на рік з кожного водоймища під час ветеринарно-санітарної оцінки стану водойм (ветеринарно-санітарна паспортизація). На всіх ставках необхідно проводити обстеження, облови, дослідження з послідуючим отриманням експертиз та видачею ветеринарних свідоцтв, що передбачено планами.
Згідно чинного СОУ – 05.01-37-385:2006 «Вода рибогосподарських підприємств. Загальні вимоги та норми» (це галузевий стандарт України, що встановлює загальні вимоги та норми до води, яка використовується на рибогосподарських підприємствах). Цей стандарт визначає показники якості води, необхідні для створення сприятливих умов для розведення та утримання риби, включаючи вимоги до хімічного, фізичного та біологічного складу води, а також методи її контролю) пунктом 4.2.6. дослідження (випробування) води передбачено в період облову ставків (Гідрохімічний моніторинг). В залежності від виду вирощуваної риби чи ікри, від технологічного процесу, скидних вод, басейнів та таке інше передбачені норми показників, які впливають на здоров’я ікри, мальків, розвитку товарної риби і які рекомендовано досліджувати на (ГДК) гранично допустимі концентрації.
Результати (експертиза на воду) повинні вписуватись разом з експертним висновком на рибу у форму №1 на партію риби.
Також корисну інформацію можна дізнатися на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області https://dpssmk.gov.ua/ та мережі фейсбук за посиланням https://www.facebook.com/Mykolaivdpss/